Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoka svađa u Parlamentu BiH: “Četiri godine ste gospodari života i smrti u RS-u”

BiH

spiric kosarac

Žestoka i parlamentu neprimjerena poslanička rasprava povela se u Predstavničkom domu BiH kada je na dnevni red došla Informacija o projektu PRO – Budućnost i Platformi za mir.

U pitanju je pojekat američke humanitarne organizacije CRS s ciljem da politički i drugi akteri u BiH potpišu dokument kojim se deklarativno zalažu za pomirenje naroda u BiH. Platformu je već potpisalo više od 60 načelnika opština i gradova u BiH, ali kada je red došao na parlamentarce BiH – nastao je problem.

Klub poslanika SNSD zatražio je da se izjašnjavanje o ovom dokumentu odloži za mjesec dana, kako bi se o njemu prvo izjasnile institucije RS. Poručili su da neće pihvatiti bilo šta čime se zaobilaze entiteti, javlja Srpskainfo.

Međutim, uslijedila je oštra reakcija poslanika iz Federacije, koji su pitali SNSD da kaže prave razloge zbog kojih je protiv, podsjećajući da su ovu platformu već potpisali brojni njihovi (grado)načelnici među kojima je i generalni sekretar SNSD Luka Petrović, koji je na čelu Trebinja.

U najveći klinč ču ušli poslanik SDP BiH Saša Magazinović i SNSD Nikola Špirić.

– Zašto vi niste predložili ovaj dokument. Četiri godine ste gospodari života, a izgleda i smrti u Republici Srpskoj. Šta ćete sa načelnicima koji su ovo već potpisali? Da li su oni zbog toga proamerički? Hoćete li umjesto njih dovesti proruske, jer izgleda da vam oni ne smetaju – izjavio je Magazinović.

Špirić mu je uzvratio da nema ništa protiv platforme za mir, kao ni protiv onih koji su je u RS već potpisali.

– Nema više staljinizma, demokratija je nešto drugo. I, nemojte se plašiti za izborni rezultat SNSD, još ćemo vas dugo držati u opoziciji. Ja ne znam šta je SDP, ni muško ni žensko. Ni nacionalsocijalisti ni socijaldemokrate. Dajte da kao drugari razgovaramo. Ko je ruski, a ko američki, to se izgleda samo kod vas primilo. Ja sam prodržavni, sve što je u interesu ove zemlje, ja sam za to. Poštujem i jedne i druge, ne treba braniti ni jedne ni drige. Oni su snažni da svoj interes, moj Saša, zaštite i pored tebe i pored mene – odgovorio je Špirić.

Međutim, Magazinović nije ostao dužan te je kolegi Špiriću porućio da se „ne uzbuđuje, jer to u njegovim godinama nije preporučivo“.

– Kada govorite o staljinizmu, vjerujem da o tome imate pravo da govorite jer ste bili vjerovatno poklonici i tog pravca. Kada ste vi u ljudima kao što je Staljin možda vidjeli svog idola, ja se nisam ni rodio. O demokratiji nisam baš siguran da ste relevantni da govorite jer ste bili jedan od zagovornika koji su protiv uvođenja nadzora nad biračkim procesom. Protiv ste nadzornih kamera na biralištima. Mene ne zanimaju odnosi unutar SNSD. Vaši ljudi koji su glasali za ovaj dokument su se izvagali prije dvije godine pred građanima, a vi ćete se tek izvagati – poručio je Magazinović.

Špirićev odgovor je bio da će „kantari raditi 7. oktobra i tada će se svi izvagati“.

– Što se tiče priče da niste bili rođeni za vrijeme staljinizma, ja ne znam ni da li ste i danas rođeni. Jer, te diskusije nisu na nivou parlamentarca. Moja kompletna porodica i dalje nosi ožiljke staljinizma. Degutantno me je vezati za tu ideologiju – rekao je Špirić.

Za sada, posljednja je ipak bila Magazinovićeva, koji je potpredsjedniku SNSD poručio: „Neko ko je predsjedavao ovim domom i ko je obavljao visoke funkcije, ne bi smio sebi dopustiti da se spusti tako nisko, čak ni na zalasku karijere“.

U toku je nastavak 62. sjednice Predstavničkog doma, a potom slijedi 63. sjedica na koji bi se trebalo raspravljati i o zahtjevu SDS za ukidanjem posljednjeg povećanja akciza na gorivo.