Olovo

Zloupotrebe osoba sa invaliditetom: Može li dijete sa cerebralnom paralizom raditi u malinjaku?

Od septembra 2017. godine do kraja 2019. godine firma je od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila ukupno 374.978 KM poticaja.

Poslovnica firme Zagrljaj u Olovu je zatvorena. Šest radnika, osoba sa invaliditetom, je ostalo bez posla. Udruženje preko kojeg su zaposleni u ovu firmu tvrdi da su svi nezakonito dobili otkaze – jedni jer su odbili vraćati platu a drugi – jer su njihovi roditelji odbili da rade fizičke poslove koje njihova djeca nisu mogla obavljati…

Firma Zagrljaj osnovana je u avgustu 2017. godine. Sjedište firme je u Sarajevo a firma ima i poslovne jedinice u Kaknju i Olovu. Prema podacima portala akta.ba ova firma u 2019. godini imala je 21 zaposlena radnika. U poslovnici firme u Olovu bilo je zaposleno šest osoba sa invaliditetom. Za zapošljavanje ovih radnika firma Zagrljaj od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila je 87.150 KM stimulansa, piše Žurnal.

Prostorije firme Zagrljaj u Olovu

Od septembra 2017. godine do kraja 2019. godine firma je od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dobila ukupno 374.978 KM poticaja.

Svi radnici, osobe sa invaliditetom, iz Olova i njihovi roditelji- zakonski staratelji, članovi su Udruženja djece i omladine sa invaliditetom Osmijeh plus iz Olova. Predsjednik ovog udruženja Hajrudin Begović u razgovoru za Žurnal kaže da se direktorica firme Zagrljaj Aida Skorupan prije nekoliko godina obratila njemu da zaposli osobe sa invaliditetom sa područja Olova.

– Ja sam pozvao roditelje, naše članove, na sastanak oni su izrazili želju da se zaposle. Dao sam ličnu garanciju da će sve biti uredu. Momci su primljeni i jedna djevojka, pod ugovorom da će raditi na izradi mirisa a od načelnika Općine su dobili poslovni prostor gdje će raditi, kaže Begović navodeći da nije bilo nikakvih problema do prošle godine.

Hajrudin Begović

– Kada je korona krenula jedno po jedno mi kažu da su dobili otkaz. Kada pitam zbog čega – kažu korona. Meni je to bilo sumnjivo jer znam da Fond uvijek ima ta sredstva koja se njima doznačuju da ima za te osobe… A onda se klupko počelo odmotavati… Nezakonito je otpušten Bilal Višća, Džafer Sokolar zatim Kenan Hrnjić, Suad Pašić i Amira Gondžić… Za Belmina Jusufbašića nisam siguran da li se još vodi u toj firmi, kaže Begović.

Begović tvrdi da je radnicima rečeno da su otkaze dobili zbog korone a firma je Fondu kao obrazloženje navela “kršenje radne obaveze ” jer nisu htjeli da idu u malinjak.

Suad Pašić je osoba sa 90 postotnim invaliditetom, od 2018. godine u firmi Zagrljaj radio je na poslovima izrade i prodaje parfema. Za njegovo zapošljavanje firma je dobila poticaj od 13.650 KM od Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

– Počeli su nakon godinu dana da nam te plate umanjuju, dođe direktorica u januaru i kaže meni i kolegici Amiri – ovaj mjesec odričete se plate za interes firme. Šta ću Bože, odem dignem platu, vratimo plate – jedan mjesec, drugi mjesec, kaže Pašić.

Njegova plata do 2020. godine iznosila je 450 KM. Kao ni njegove kolege platu nije morao vraćati do 2020. godine. U januaru prošle godine počela je praksa vraćanje plata direktorici firme. Pašić kaže da je on morao skupiti platu od ostalih radnika i čuvati dok direkotrica ne dođe da pokupi novac.

-Šest mjeseci sam ja primao platu po 1144 marke ne znam iz kog razloga, ona ima svoje razloge da to uplaćuje i da joj ja vraćam dio para. Vraćao sam po 900 ili 950 KM, a sebi ostavljao po 200, 250 maraka, kaže Pašić navodeći da su osim njega još tri radnika vraćala platu ali nakon što su roditelji jednog radnika odbili da vrate njegovu platu dobio je otkaz.

Bilal Višća, osoba sa stopostotnim invaliditetom, u firmi Zagrljaj zaposlen je polovinom 2018. godine. Za njegovo zapošljavanje firma je od federalnog Fonda dobila 15.750 KM.

Njegov otac Senid Višća u razgovoru za Žurnal kaže da od njega niko nije tražio da vrati platu ali da je direktorica firme od njegove supruge tražila da umjesto njegovog sina ide da radi na malinjaku firme.

Senid Višća, otac Bilala Višće

– Firma Zagrljaj je iznajmila malinjak na Bakićima i pozvala je moju ženu i mog Bilala da dođu u Olovo na sastanak da bi ona njima tu predočila da moja žena mora ići raditi u malinjak. Uslovila ju je na taj način – ili ćeš ići u malinjak ili neki sporazumni raskid ugovora o radu. Moja žena nikada nije bila zaposlena niti zna šta je sporazumni raskid ugovora o radu i ona je to potpisala. Međutim, ja ne bih protestirao niti koga ugrožavao da ona nije zloupotrijebila potpis i pismenost mog djeteta. Moj Bilal je nepismen, a ona je napisala na papiru „Meni je naporno raditi moram se odmoriti, fala“. To moj Bilal nikada nije znao napisati niti danas zna i dobio je raskid ugovora, kaže Višća.

Izjava koju je navodno potpisao Bilal Višća

– Bilal ima cerebralnu paralizu, epilepsiju, stopostotni invalid i on ne može sam niti hodati a kamoli ići u malinjak. Neshvatljivo mi je da se na mom Bilalu uzimaju neke svote novca. Bilalu fala bogu ne treba, nije mu ni trebalo to zaposlenje. Međutim, ona je došla tu kao da se druže djeca a u suštini je došla da zarađuje na našoj djeci, kaže Višća.

Podsjetimo, Žurnal je ranije pisao o žalbi dostavljenoj Uredu Ombudsmena u ime bivšeg radnika firme Zagrljaj. Prema navodima žalbe zaposleni, osobe sa invaliditetom su morale vraćati platu direktorici firme sa obrazloženjem „da se mora napuniti kasa za naredni mjesec“ .

Direktorica ove firme Aida Skorupan je tvrdila da ništa od navedenog nije tačno i da se radi o kleveti.