Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Značaj energetske efikasnost prikazan na inovativan način

energetski samit – usaid

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pripremila je za stanovnike Bihaća neobičnu prezentaciju o potrebi očuvanja prirode i zaštite okoliša, a u okviru edukacije bh. građana o važnosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

– Radi se o Fog screen projekcijama koje lebde i prikazuju se na zavjesi od magle koja služi kao projekcijsko platno. Prva takva projekcija bit će upriličena u Bihaću na Gradskom trgu, u periodu od 27. do 30. aprila – saopćio je organizator.

Fog screen je jedinstven i po tome što je jedina projekcija kroz koju se može prolaziti, što je čini interaktivnom i još interesantnijom. Prvi put da se fog screen tehnologija koristi u BiH.

Osim Bihaća, i stanovnici Sarajeva, Banja Luke i Mostara imat će priliku da pogledaju tu neobičnu projekciju.

U saopćenju za javnost navodi se da BiH ima značajan energetski potencijal u obnovljivim izvorima energije koji nije u dovoljnoj mjeri ili uopće nije iskorišten kad je riječ o izvorima poput vjetra ili sunca. BiH trenutno troši oko 20 posto svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u SAD-u ili zemljama Evropske unije. Korištenjem obnovljivih izvora energije moguće je postići ogromne uštede ali istovremeno snažno doprinijeti ekonomskom razvoju i zaštiti okoliša.