Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izjava za Fokus

Znakovita poruka Američke ambasade ministru Forti!

Edin Forto
FOTO: Pixsell
Edin Forto

Sirius je partner državnoj vlasti u procesu digitalizacije. Ambasada SAD: Postoje veoma ozbiljni rizici…

Može li firma, koju je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao stavljanjem na crnu listu, biti partner Ministarstva prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Edinom Fortom?

Riječ je o firmi Sirius 2010 Banja Luka, a nju je Ministarstvo finansija SAD identificiralo kao jednog od subjekta “koji čine mrežu pojedinaca i subjekata koji predstavljaju glavne izvore prihoda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove porodice”.

Ugovor od 3. januara

Ministar prometa i komunikacija BiH je 3. januara s čelnikom firme Sirius 2010 potpisao ugovor o nabavci opreme za digitalizaciju javnih servisa u vrijednosti od 25 miliona KM. Riječ je o procesu javne nabavke koje su pratila određene kontroverze u smislu nezakonitih postupaka o čemu je pisao Fokus.

Američku ambasadu smo upitali za komentar na ove nove okolnosti.

– Postoje veoma ozbiljni rizici koji se vežu za poslovanje sa sankcionisanim fizičkim i pravnim osobama. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da koriste sankcije kao odgovor na korupciju i da drže odgovornim pojedince za njihove akcije, što uključuje i pružanje materijalne podrške sankcionisanim osobama – znakovit je odgovor kojeg je Fokus dobio iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, Fokus je u nizu tekstova razotkrio ovu aferu odnosno niz nezakonitosti te koruptivno djelovanje koji su pratili sam tenderski postupak.

Također, razotkrili smo i sumnjivo postupanje Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od firmi iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na tender bez ulaženja u njen meritum.

Potez Vijeća ministara

Kako smo objavili, dok je trajao tender, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, dan nakon što je OFAC sankcionisao Sirius 2010, Prointer i druge subjekte, saopćili su kako je ministar Forto Komisiji za praćenje provođenja projekta digitalizacije naložio da se dostavi izjašnjenje Konzorcija o tome da li je u skladu sa potpisanim Ugovorom u stanju realizirati opće i posebne uvjete uz tenderske dokumentacije te da sačine cjelovit izvještaj o provođenju projekta. O detaljima ovog izvještaja, sa mišljenjima relevantnih institucija, saopćeno je, bit će informirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.