Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

epizoda "Pripravnost"

Zrak u Sarajevu je toliko zagađen da je izdato upozorenje građanima!

Sarajevo je danas među najzagađenijim gradovima na svijetu
14.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sarajevo je danas medju najzagadjenijim gradovima na svijetu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zdravstvena preporuka rizičnim skupinama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima je da izbjegavaju fizičke aktivnosti i boravak napolju tokom zagađenja zraka

Zbog zagađenja zraka uzrokovanog rastom zagađujućih PM10 čestica, u Kantonu Sarajevo je proglašena epizoda “Pripravnost”, uz primjenu interventnih mjera.

Na svim mjernim mjestima u Kantonu, osim na lokalitetu Vijećnice, prosječne dnevne koncentracije PM10 iznose preko 50 mikrograma po metru kubnom čestica. Visoke vrijednosti ovog polutanta bilježe se i od jutros, a prognozirane vremenske prilike ukazuju da će slično stanje biti i u naredna tri dana.

Zdravstvena preporuka rizičnim skupinama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima je da izbjegavaju fizičke aktivnosti i boravak napolju tokom zagađenja zraka.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, s mogućim povremenim slabim padavinama i vjetrom slabog intenziteta, promjenjivog smjera, kao i povremenim temperaturnim inverzijama u večernjim i jutarnjim satima.

Za ponedjeljak poslijepodne, 6. marta prognoziran je vjetar umjerene jačine, usljed kojeg se očekuje pad zagađujućih čestica u zraku.

Apeluje se na stanovništvo, kao i privredni sektor da ne doprinose dodatnom zagađenju zraka, uz podsjećanje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.