Žrtve uputile pismo Meronu i Brammertzu: Ne puštajte Karadžića!

brammertz

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodoru Meronu i glavnom haškom tužiocu Sergeu Brammertzu povodom zahtjeva za puštanje na privremenu slobodu haškog osuđenika Radovana Karadžića

– U našim neiscrpnim naporima u traženju istine i pravde zabrinula nas je informacija o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu Radovana Karadžića. Smatramo da će privremno puštanje na slobodu Radovana Karadžića, koji je proglašen krivim za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjenih od srpskih snaga od 1992. do 1995. godine za vrijeme rata u BiH, biti iskorišteno u namjeri da se Karadžić ne vrati u Hag – istakli su u pismu.

Kazali su da bi, prema informacijama kojima raspolažu, bilo koje privremeno puštanje na slobodu Karadžića ili Mladića bila prilika za njihov bijeg u Rusiju.

Osim toga, smatraju, njihovo puštanje na privremenu slobodu izazvalo bi haos u regiji.

– Moramo naglasiti da je privremeno puštanje na slobodu Karadžića ili Mladića rizik od njihovog nestanka ili likvidacije za koje ćemo lično Vas držati odgovornima. Kao što znate, slučaj Radovana Karadžića najvažniji je slučaj Tribunala. Sjećanja na zločine koje je počinio još uvijek su živa u BiH – naglasili su u pismu.

Naveli su da tvrdnja Srbije da će ispuniti sve odrednice sporazuma s MKSJ ili MMKS nije garancija ispunjenja obaveza nego obmana.

Dodali su da je svako privremeno puštanje na slobodu Karadžića ili Mladića uvreda za žrtve i kao takva neprihvatljiva, saopćeno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.