BiH

Potvrđeno pisanje Fokusa

Zvanično predat zahtjev u Parlamentu BiH: Smjenu Siniše Ilića traži 17 zastupnika

23/12/2020

Aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova i kadar stranke Nenada Stevandića tereti se za ilegalno priređivanje igara na sreću

Predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjani Krišto (HDZ), kako saznaje Fokus.ba, jutros je 17 zastupnika ovog doma iz više klubova i oba entiteta podnijelo zahtjev da na sljedećoj sjednici stavi na glasanje tačku o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića i to zbog ilegalnog priređivanja igara na sreću. Ilić je kadar stranke Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića.

Piše: A. DUČIĆ

Time je potvrđeno pisanje našeg portala koji je ovo najavio prije dva dana. Svoje potpise za smjenu Ilića stavili su zastupnici SDS-a, PDP-a, SDP-a, DF-a, Naše stranke, SD-a, A-SDA, NB-a i to Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš, Jasmin Emrić, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirajan Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Kao razlog inicijative za smjenu navodi da se je Uprava za igre na sreću RS-a saopštila 14. decembra da su inspektori ove uprave otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću na terminalu za elektronske igre u automat klubu “Bet in” u Zvorniku, a terete se “Bingo trejd” Šamac.

U registru privrednih subjekata, kao vlasnik “Bingo trejda” iz Šamca naveden je upravo Siniša Ilić, aktuelni zamjenik ministra civilnih poslova, dok su kafe barovi “Bet in” u Zvorniku, Bijeljini, Osmacima i Brčko distriktu registrovani kao vlasništvo “Bingo trejda”.

U incijativi se navodi da su inspektori 10. avgusta ove godine, otkrili neovlašteno priređivanje igara na sreću na području Bijeljine, a iza kojeg takođe stoji zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić. Neovlašteno priređivanje igara na sreću otkriveno je u prostorijama “Bet in”, a priređivao ih je upravo “Bingo trejd”

Nadalje, navodi se u incijativi, i u 2019. inspektori su utvrdili neovlašteno priređivanje igara na sreću na dvije lokacije na području Zvornika i to u “Bet inu”. Oprema za priređivanje elektronskih igara je privremeno oduzeta, a protiv pravnog lica „BINGO TRADE“ d.o.o. Šamac poduzete su mjere. Također, smjena Ilića se traži i zbog niza sličnih prekršaja u 2018.

-RTRS je tada zvanično otkrila da je ilegalne igre na sreću priređivao Siniša Ilić i to u vrijeme kada je bio poslanik SDS-SRS u NSRS-u. Zamjenik ministra civilnih poslova nažalost pokazao je krajnje nepoštovanje zakonskih propisa u zemlji čiji je visoki funkcioner što ga čini potpuno nepodobnom osobom za obavljanje funkcije – kaže se u inicijativi.

Podsjetimo, Ilić je već jednom „preživio“ smjenu u Parlamentu zbog učešća na „korona-derneku“ u Zvorniku ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.