BiH

Reakcija

Zvizdić: Dodik otvoreno poziva na rušenje Oružanih snaga BiH

12/05/2019

Najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno  djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) da slijedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv na rušenje OSBiH koje su najvažniji garant mira u BiH i najbolji primjer uspješne unutrašnje bh. integracije.

Vijeće ministara BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, rekao je Zvizdić, nastaviti na podržavanju, kreiranju i finansiranju projekata i aktivnosti koje će voditi ka daljem jačanju ukupnih kapaciteta OSBiH.

– A najbolji odgovor na ovakve opasne i rathohuškačke poruke i prijetnje, jeste dalje jačanje državnih institucija, adekvatno  djelovanje nadležnih pravosudnih organa, dosljedno i beskompromisno insistiranje na vladavini zakona i slanje ANP-a, odnosno aktivacija MAP-a kao narednog koraka u procesu NATO integracija BiH.

EU integracije i NATO integracije, predstavljaju, u skladu s važećim zakonima, odlukama Predsjedništva BiH, kao i važećom Strategijom vanjske politike BiH, dva najvažnija cilja  vanjske politike BiH, i sve nadležne institucije BiH su obavezne da djeluju u skladu s tim.

Istovremeno, očekujemo adekvatne reakcije od svih predstavnika i institucija EU i ukupne međunarodne zajednice, kako bi se javno osudile i institucionalno trajno zaustavile ovakve beskrupulozne provokacije, a ojačali procesi saradnje, mira i stabilnosti u BiH i čitavom regionu – navodi se u reagovanju Zvizdića, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg VMBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.