Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić: Dovođenje u vezu popisa i SSP-a izgovor da se ne ispune obaveze

zvizdic – brok4

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizidić izjavio je da ne vidi nijednu stručnu, administrativnu i funkcionalnu povezanost popisa stanovništva i adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da neće staviti potpis na sporazum dok ne bude urađena revizija popisa, Zvizdić je rekao da su to dva potuno odvojena procesa.

“Dovođenje njih u vezu samo je stvaranje izgovora da se ne urade obaveze koje smo svi potpisali prije godinu i više”, ocijenio je Zvizdić za “Dnevni avaz”.

Govoreći o najavi kancelara Njemačke Angele Merkel da će pomoći da se ublaže efekti prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na poljoprivredu BiH, Zvizdić ističe da je time “izbijen argument onima koji blokiraju put ka EU”.

“Mi ćemo pripremiti jedan dokument u kojem ćemo predočiti koji su to najvažniji elementi Sporazuma i modeli na koji način bi u finansijskom i tehničkom smislu Njemačka mogla pomoći BiH, direktno sektoru poljoprivrede. Očekujem da će predstavnik njemačke Vlade i resorni ministar vrlo brzo posjetiti BiH, kada bi to bila i konkretna operalizacija”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.