BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara

Zvizdić: Evropske integracije nemaju alternativu

20/06/2019

Ono što je najvažnije sa strane Evrope je da ostane aktuelna i živa perspektiva proširenja Evrope na zapadni Balkan

Evropske integracije najvažniji su vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine koji nema alternativu jer naša je namjera demokratizirati bh. društvo i osigurati ekonomski prosperitet svih građana naše zemlje, poručio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u Mostaru uoči konferencije o pravnim i ekonomskim aspektima procesa integracije BiH u Evropsku uniju.

– Ono što je dobro je da građani Bosne i Hercegovine, posebno u posljednje četiri godine na vrlo ozbiljan način razumijevaju ove procese, što govori i anketa koju smo proveli prije par mjeseci, a prema kojoj se preko 78 posto građana BiH pozitivno odnosi prema procesu europskih integracija – izjavio je za Fenu Zvizdić.

Naglasio je da su evropske integracije za našu zemlju bitne iz nekoliko aspekata, prije svega demokratizacije društva, načela vladavine prava, integriranosti u veliko ekonomsko, slobodno tržište te potpuno poštivanje pravne stečevine, pravnih i ekonomskih kriterija, sigurnosne i obrambene politike, te u konačnici, osiguravanje prosperitetne i sigurne budućnost.

– Ono što je najvažnije sa strane Evrope je da ostane aktuelna i živa perspektiva proširenja Evrope na zapadni Balkan, a s naše strane vrlo jasan stav svih organa vlasti da europske integracije nemaju alternativu – poručio je Zvizdić.

Treća međunarodno znanstvena konferencija o “Pravnim i ekonomskim aspektima procesa integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju”, koja se održava 20. i 21. juna, okupila je u Mostaru predstavnike akademske, javne, političke i društvene zajednice.

Organizatori skupa su Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici.

– Cilj konferencije je predstaviti najnovije trendove, događanja i aktivnosti, te iskustva BiH u procesu europskih integracija s različitih aspekata, prvenstveno ekonomskog i pravnog, i dati određene preporuke i rješenja kako prevazići određene barijere koje naša zemlja ima – izjavila je Feni dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” Azra Bajramović.

Po njezinim riječima, značaj skupa ne ogleda se samo u tome što će biti predstavljeno više od 50 znanstveno-istraživačkih radova i biti održana tri vrlo bitna plenarna izlaganja, nego i u tome što visokoškolske institucije daju doprinos jačanju znanstveno-istraživačkog rada na ovim prostorima, povezivanju s kolegama iz BiH i inostranstva, ali i generalno, jačanju društvenog značaja javnih visokoškolskih institucija.

Nakon otvaranje konferencije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održat će plenarno izlaganje na temu “Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija”.

Ostala plenarna izlaganja te panel diskusija u okviru prvog dana skupa bit će posvećeni aktualnim temama kao što su “Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – osnova i okvir za integracijski proces”, zatim “Spoj IT i biznisa u razvoju informacijskih sistema” te “Konkurentnost bosanskohercegovačke privrede u kontekstu integracijskih procesa”.

Drugi dan Konferencije održavat će se u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, gdje će u okviru nekoliko sesija biti predstavljeni znanstveno-istraživački radovi posvećeni različitim aspektima integracije BiH u EU te iskustvima drugih zemalja čiji su autori ne samo iz BiH već i iz drugih zemalja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.