Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvizdić i Rajabi o unapređenju saradnje BiH i Irana

zvizdic rajabi

Predsjedavajući Vijeća ministara BH Denis Zvizdić primio je u nastupnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Seyeda Hosseina Rajabija.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo dobrim političkim odnosima Irana i BiH. On je pozdravio odluku o ukidanju sankcija koja je donesena nakon Izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Rekao je da će Vijeće ministara BiH ubrzati proceduru da se ranije donesene odluke o implementaciji međunarodnih sankcija prema Iranu usklade s odlukama Sjedinjenih Američkih Država, Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Evropske unije o ukidanju sankcija.

zvizdic rajabi1

Na sastanku je razgovarano o liberalizaciji viznog rezima između BiH i Irana, kao i o rješavanju pitanja u vezi sa uspostavom platnog prometa, što je velika prepreka jačanju ekonomske saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić izrazio je nadu da će se dosadašnja saradnja s Iranom nastaviti i unaprijediti. Rekao je da je BiH zainteresirana za investicije Irana i istaknuo velike mogućnosti u tom segmentu.

– Ambasador Rajabi je informisao predsjedavajućeg Zvizdića o aktivnostima na uspostavljanju aviolinije između Teherana i Sarajeva, a s ciljem razvoja turizma i unapređenja saradnje u oblasti kulture i ekonomskih odnosa – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.