Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

planovi vlade rs

Zvizdić očekuje da visoki predstavnik reaguje po pitanju državne imovine

zvizdic fena

Zvizdić je naveo da NSRS razmatra zakone i teme koji nisu u njenoj nadležnosti i da zato taj zakon ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo, bez obzira hoće li biti usvojen ili ne

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas kako je Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS nova politička igra i da očekuje da će to biti riješeno reagovanjem visokog predstavnika.

Dodao je da postoji mogućnost da to bude učinjeno i zahtjevom za ocjenom ustavnosti što ne bi trebalo činiti pet različitih instanci radi populizma već zajednički članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, za šta u Predstavničkom domu može biti prikupljeno 20 i više potpisa.

Zvizdić je naveo da NSRS razmatra zakone i teme koji nisu u njenoj nadležnosti i da zato taj zakon ne može proizvesti nikakvo pravno dejstvo, bez obzira hoće li biti usvojen ili ne.

Naglasio je da je titular državne imovine država Bosna i Hercegovina koja nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je podsjetio da su sve dosadašnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pokazale da državna imovina pripada državi BiH i da o njoj posljednju riječ može dati samo Parlamentarna skupština BiH.

Također, Zvizdić je u izjavi medijima izrazio očekivanje i da će nova parlamentarna većina sutra izabrati Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH i da će u drugoj polovini januara biti kompletirano i imenovano Vijeće ministara BiH.