Zvizdić s ministrom Hammondom razgovarao o euroatlantskim integracijama BiH

zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Londonu s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj stuaciji u dvije države.

Zvizdić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava reformske procese u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Ministar Hammond se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na dolasku na obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu i rekao da referendumska odluka o izlasku UK iz Evropske unije neće uticati na odnose dvije zemlje i da on očekuje da BiH treba nastaviti ispunjavati obaveze iz evropske reformske agende, kako bi se što prije priključila Evropskoj uniji. Istaknuo je da je BiH i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je važno iskoristiti pozitivan momentum procesa evropske integracije BiH i istaknuo važnost što skorijeg dobivanja upitnika koji će predstavljati početak procesa integriranja i usklađivanja sa EU standardima.

– Čvrsto smo opredijeljeni da nastavimo sprovođenje dogovorenih mjera iz Reformske agende, da osiguramo zaživljavanje mehanizma koordinacije i adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Razgovarali su i o ekonomskoj saradnji između BiH i UK i usaglasili se da postoji značajan potencijal za unapređivanje u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.