BiH

Zamjenik predsjedavajućeg ZDPSBiH

Zvizdić: Začuđujuća nezainteresiranost Vijeća ministara za aktuelnu situaciju

19/08/2020

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma je na novinarsku konstataciju da je Vijeće ministara BiH na čijem čelu je on bio jako dobro radilo, komentarisao i rad trenutnog saziva Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, u današnjem intervjuu za RSG radio komentirao je činjenicu da donirana medicinska oprema još nije podijeljena zdravstvenim ustanovama u periodu kad se pandemija ne smiruje i iako mnogi to već traže.

– Nevjerovatan je podatak da dio medicinske opreme i sredstava koji su donirani Bosni i Hercegovini prije četiri ili pet mjeseci i za kojim su zdravstvene ustanove iz cijele BiH iskazale urgentnu potrebu, još uvijek, očito iz politikanskih razloga, čekaju u nekim skladištima i nisu raspodijeljeni zdravstvenim ustanovama kojima je to neophodno. Još je nevjerovatniji podatak da institucije Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova BiH i druge institucije zadužene za pitanje koordinacije zdravstvenog sistema, nisu na vrijeme reagovale i da Bosna i Hercegovina nije dio prvog turnusa zajedničke evropske nabavke kvalitetne medicinske opreme, kao i očekivane nabavke vakcina.

Isto tako, 250 miliona eura koje je EU dodijelila BiH kao vid finansijske pomoći za saniranje i prevladavanje posljedica pandemije još uvijek nije operativno jer pojedini funkcioneri iz RS traže vidljivost toga entiteta iako je potpuno jasno da to nije u skladu sa evropskim procedurama dodjele pomoći državama. Dakle, svi su u BiH na gubitku – i građani i zdravstvo i privreda, zato što se pokušava održati fikcija da RS ima državotvorne kapacitete. RS je samo jedan od dva entiteta, nema i nikada neće imati državotvorni kapacitet i ta sredstva treba podijeliti bez daljeg čekanja i neptroduktivnog politikanstva – kazao je Zvidić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma je na novinarsku konstataciju da je Vijeće ministara BiH na čijem čelu je on bio jako dobro radilo, komentarisao i rad trenutnog saziva Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH.

– Činjenica da pandemija traje skoro šest mjeseci, a da mi nismo od Vijeća ministara u parlamentarnu proceduru dobili bilo kakav akt ili bilo koji materijal koji bi tretirao set ekonomskih mjera iz nadležnosti Vijeća ministara, a one su velike, kako bi sanirali zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije, govori ustvari o začuđujućoj nezainteresiranosti Vijeća ministara za aktuelnu situaciju. Upravo je riječ o politikama koje žele da minimiziraju ulogu državnih institucija, da državu pretvore samo u puki servis entitetima i da Vijeće ministara izgubi svoj puni značaj, a da funkcionalne nadležnosti u vrijeme ove pandemije budu prenijete na nivo entiteta, odnosno kantona – zaključuje Zvizdić.

Na pitanje da li to znači da bi BiH mogla ući u još veću ekonomsku krizu, odgovorio je: “U Budžetu institucija BiH za 2020.godinu su izdvojena skoro 42 miliona KM koja su definisana kao sredstva koja treba da pomognu privredi BiH da obnovimo ekonomske tokove te za pomoć zdravstvu i privrednim subjektima. Još uvijek, nažalost, ne postoje nikakvi kriteriji za raspodjelu tih sredstava i ta sredstva još uvijek čekaju da budu realizirana iako postoji visok ili najveći mogući stepen urgentnosti. Ta sredstva su već morala biti raspoređena od strane Vijeća ministara”.

Zvizdić je govorio i o problemima vezanim za migrantsku krizu, pitanju aktuelnom i u vrijeme kad je on predsjedavao Vijećem ministara BiH.

– I dalje postoje dva ključna zahtjeva, a to je da izađu nenaoružani pripadnici Oružanih snaga BiH koji bi kroz izgradnju fortifikacijskih prepreka onemogućili ilegalnu trgovinu migrantima preko rijeke Drine i da se omogući veći angažman entitetskih MUP-ova koji bi mogli dati veliki broj svojih policajaca da pomognu graničnim policajcima Bosne i Hercegovine – kazao je Zvizdić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.