Crna hronika

Akcija “Čarli”: Privedena dva uposlenika UIOBiH i vlasnici špediterskih firmi

15/06/2016

Nekoliko specijalnih istražnih timova od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na području Bihaća, Velike Kladuše i okoline, u okviru procesuiranja počinilaca krivičnih dijela organiziranog kriminala, a u vezi s nezakonitim uvozom, krijumčarenjem, krivotvorenjem dokumentacije, nezakonitim skladištenjem i utajama PDV-a, kojima je oštećen državni budžet.

Akciju ”Čarli” provode po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a učestvuju pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Među osumnjičenima koji su privedeni su i dva uposlenika UIO BiH te vlasnici špediterskih firmi.

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim agencijama provodi detaljnu i opsežnu istragu kojom su prikupljeni dokazi da organizirana skupina počinilaca fizičkih i pravnih osoba duži vremenski period vrši nezakonite aktivnosti u vezi s uvozom polovnih automobila, rezervnih dijelova i drugih roba u BiH, prilikom čega se vrše utaje PDV-a i drugih dadžbina.

Meta aktivnosti je ukupno sedam pravnih i fizičkih osoba.

Osumnjičeni će biti privedeni te će nakon konsultacija policije i postupajućeg tužioca biti donesena odluka o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari