Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko i Bijeljina

Akcija “Škorpion”: Pretresi na više od deset lokacija

granicna policija

Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene za organizirani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Srbije

Na području Brčkog i Bijeljine provodi se operacija kodnog naziva “Škorpion”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene za organizirani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Srbije.

Od ranih jutarnjih sati, na području Brčkog i Bijeljine, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi se operativna akcija kodnog naziva “Škorpion”. Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “organizirani kriminal” u vezi s krivičnim djelom “neovlašteni promet vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene”, lišen je slobode M.B., policijski službenik Jedinice granične policije Bijeljina u činu policajac.

– Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti Granične policije BiH na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba Granične policije BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova – izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Uporedo sa lišenjima slobode vrše se pretresi na više od deset lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ova organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz Srbije u BiH.

Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.