Brane Planojević oslobođen optužbi za ratni zločin u Rogatici

sud bih

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Brane Planojević oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru „Rasadnik“ u Rogatici 1993. i 1994. godine.

Iz Suda BiH su potvrdili da se žalba Tužilaštva izjavljena na prvostepenu presudu od 21. decembra 2017. odbija kao neosnovana, te se oslobađajuća presuda potvrđuje.

Planojevića je Sud BiH u decembru 2017. prvostepenom presudom oslobodio optužbi da je kao stražar u zatočeničkom centru “Rasadnik” pomagao u ubistvima, silovanju, te mučio zatočenike.

Tužilaštvo je u žalbi na ovu odluku zatražilo da se zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja prvostepena presuda ukine i održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem, dok je Odbrana predložila da se žalba Optužbe odbije kao neosnovana.

Prema prvostepenoj presudi, Planojević nije pomagao ubistva četvorice civila i jednog ratnog zarobljenika, niti je pomagao silovanje ženske osobe.

Za neke od tačaka optužnice, Sud je tada obrazložio da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao umišljaj i svijest kod optuženog da pomaže u ubistvima i silovanju, kao i da dokazi koji se odnose na udaranje zatvorenika nisu imali potrebnu snagu niti su Planojevićeve radnje dosegle prag da bi se smatrale ratnim zločinom.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.