Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jake kiše

Bujice poplavile desetak domaćinstava u Bosanskom Novom, očekuju se nove padavine

bosanski novi

Bujice stvaraju probleme u Petkovcu, Tunjici, Londži, Buljuku, Urijama, Poljavnicama, Vidoriji, Rogi i Svodni

Na području opštine Bosanski Novi bujice su usljed jake kiše zaplavile desetak domaćinstava u više naselja, a vodostaji rijeka Une i Sane bili su ispod kota redovne zaštite od poplava.

Načelnik opštine Miroslav Drljača je sinoć, nakon sjednice Štaba za vanredne situcije, obišao naselja gdje ima problema, a novo zasjedanje Štaba biće održano u 8.00 časova.

Bujice stvaraju probleme u Petkovcu, Tunjici, Londži, Buljuku, Urijama, Poljavnicama, Vidoriji, Rogi i Svodni.

“Nadležne službe su obišle najugroženija domaćinstva. Od 20.00 časova je angažovana mehanizacija za čišćenje nanosa na putevima i dostavu pijeska, gdje je to potrebno”, rekao je Drljača.

On je naveo da su juče probno u rad puštene prepumne stanice kako bi se provjerila njihova ispravnost.

U narednim danima u Republici Srpskoj očekuju se obilne padavine koje će izazvati intenzivan porast vodostaja rijeka, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

U sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, prema ranijim prognozama, do srijede, 15. maja, očekuje se od 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija kao i klizišta.