Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas sahrana porodice Đedovac: Ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice

porodica djedovac

Danas u 13 sati na mjesnom groblju u Stanovima kod Doboja, bit će obavljena sahrana članovima nastradale porodice Đedovac iz Grabovice, Oni su poginuli u nedjelju u 2,55 minuta kada je na njihov automobil na pružnom prijelazu Grabovica naletio teretni voz Banja Luka-Doboj.

Njihova druga kćerka Nikolina Đedovac (18), i pored napora ljekara, preminula je sinoć u banjalučkoj bolnici.

Prema riječima Dragana Bosić, njihovog rođaka koji se angažovao na organizaciji sahrane, zbog proceduralnih razloga, sahrana stradaloj Nikolini bit će obavljena naknadno.

FOTO: Dnevni avaz

– Ljudi moji, kuća mojih dragih rođaka od danas ostade zaključana. Ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice. Ovo Grabovica i Stanovi i ovaj kraj nisu doživjeli i zapamtili – rekao je jutros Bosić, piše Dnevni avaz.

Ovo je još jedna u nizu teških tragedija, koje se događaju na željezničkim prugama u Bosni i Hercegovini a razlozi su mnogostruki, od neobezbijeđenih pružnih prijelaza, zbog neulaganja u gradnju rampi za bezbijedan saobraćaja, do nepažnje vozaća prilikom prelaska željeznike pruge.

VEZANI TEKST Otkriven uzrok smrti dječaka Konstantina Stjepića

Jedan od opasnih željezničkih pravaca je i pruga Doboj-Tuzla, na kojoj su izgubljeni deseci ljudskih života. Na ovom pravcu, koji prolazi kroz gusto naseljena mjesta od Doboja do Lukavca, nema ni jedne rampe, a postavljeni znaci očito nisu dovoljni za upozorenje vozačima na oprez. Jučer smo razgovarali sa ljudima Sprečkog polja, kojim ova pruga prolazi.

VEZANI TEKST Zbog jučerašnjeg ubistva koje je potreslo BiH uhapšene tri osobe

Govorili su nam o svojim gorkim isustvima, svjedočeći o brojnim teškim saobraćajnim nesrećama i tragedijama na ovoj pruzi.

Prva velika nesreća na ovoj pruzi dogodila se sedamdesetih, kada je na automobil supružnika Zaima i Šahe Žepić iz Gračanice koji su pošli na izlet u Karanovac naletio voz i usmrtio ih. Preživjelo je dvoje njihove djece Mensur i Mirsad.

Ova željeznička pruga odnijela je i živote supružnika Vojina i Desanke Trifković prije deset godina, također na pružnom prijelazu u Karanovcu.

FOTO: Dnevni avaz

– Ovo su doista opasni, neobezbijeđeni pružni prijelazi, svi u gustim naseljima, često nepregledni. Moja kuća od prijelaza u Karanovcu udaljena je pedesetak metara i puno znam o tragedijama na ovoj pruzi. Kod Boljanića prije tri godine voz je naletio na autobus pun putnika u kome je smrtno stradala žena iz Kakmuža, a deseci putnika supovrijeđeni.

Lani je u Petrovu voz naletio na šleper pun građe, a zadnja nesreća dogodila se baš ovdje, prije tri godine kada je voz udario u automobil kojeg je vozio 20-godišnji mladić Stjepanović (ime mu ne znam) iz Kakmuža. I on je smrtno stradao. O toj tragediji svjedoči i ovaj vijenac- kaže poljoprivredni Inženjer Novak Trifković iz Karanovca.