Darko Elez oslobođen optužbe za pokušaj ubistva Ždrale

apelacioni-sud-u-beogradu

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Elez zbog nedostatka dokaza prošle godine oslobođen optužbi za poticanje na ubistvo Đorđa Ždrala, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), prenosi Srna.

Sud je potvrdio i oslobađajuću presudu ostalim optuženima, među kojima je Nebojša Joksović, glavni svjedok-suradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića i njegove grupe za krijumčarenje 5,8 tona kokaina.

Prema navodima iz optužnice, Elez je naredio ubojstvo svoga kuma Đorđa Ždrala iz Sarajeva, koji je 2010. osuđen na 20 godina zbog ubojstva načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Strahinja Rašeta angažiran za ubojstvo

Za ubojstvo Ždrala, prema navodima, angažiran je Strahinja Rašeta, koji je bio član “šabačke grupe”, kriminalne organizacije koja se bavila ubojstvima, iznudom, proizvodnjom i švercom droge, piše u optužnici.

U optužnici se navodi da je Rašeta u listopadu 2006. ilegalno prešao granicu Srbije i BiH kod Loznice, tako što ga je jedan od suradnika prevezao čamcem preko Drine, a na drugoj obali čekala ga je osoba koja ga je odvezla do kafića “Sport” u Istočnom Sarajevu, u kojem se nalazio Ždrale.

U trenutku kada je Ždrale izašao iz kafića, Rašeta je pucao na njega iz pištolja s prigušivačem. Ovaj je uzvratio vatru i ranio Rašetu u noge, ali je on uspio pobjeći i vratiti se u Srbiju.

Rašeta je poginuo 2008. godine, kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

Elez se spominje i u optužnici protiv Kelmendija

Darko Elez uhićen je 2009, a iduće godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je zbog krijumčarenja marihuane iz Srbije u BiH, pokušaja iznude i falsificiranja dokumenata na devet godina zatvora.

Elez se spominje i u optužnici koja je podignuta protiv Nasera Kelmendija za organizirani kriminal, ubojstvo i krijumčarenje droge.

Za pokušaj ubojstva Ždrala optužen je i u BiH 2013. godine.