Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Scarface"

“Djela” Kabilovića i ekipe: Sumnjiče se za ubistvo “Sene”, pokušaj ubistva Ramića i Nakičevića

senad-habibovic44

Kabilović se, prema riječima njegovog advokata Bakira Hećimovića, tereti da je organizator kriminalne grupe, koju je predvodio od 2014. do 2019. godine

Tuzlansko tužilaštvo zatražilo je pritvor za svih trinaest uhapšenih u velikoj akciji MUP-a TK-a pod nazivom Scarface, kojom je razbijena kriminalna grupa s nekrunisanim kraljem tuzlanskog podzemlja Berizom Kabilovićem na čelu. Iako još nema zvaničnih detalja iz Tužilaštva, saznajemo da se Kabilović tereti za dva pokušaja ubistva i to Gorana Ramića i Nermina Nakičevića, piše Oslobođenje.

Ispitivanje osumnjičenih je trajalo nekoliko sati, a sud će u zakonskom roku odlučiti o tužilačkom prijedlogu.

Kabilović se, prema riječima njegovog advokata Bakira Hećimovića, tereti da je organizator kriminalne grupe, koju je predvodio od 2014. do 2019. godine.

– Grupa je, prema tvrdnji Tužilaštva, brojala otprilike onoliko članova koliko se spominje u medijima. Međutim, mom klijentu se ne stavlja na teret krivično djelo ubistva, kako je to navođeno, nego isključivo dva krivična djela ubistva u pokušaju, kao i ostala pobrojana krivična djela, navodi Hećimović.

Beriz Kabilović

Pripadnici Uprave policije Tuzlanskog kantona preksinoć su, podsjećamo, uz pomoć Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u akciji Scarface uhapsili Beriza Kabilovića i još dvanaest njemu bliskih saradnika. Preksinoćnja hapšenja rezultat su istrage koja je trajala sedam mjeseci, a vođena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva TK-a.

Kako je kazao direktor Uprave policije Dževad Korman, radilo se o dosad najsloženijoj akciji koja je rezultirala razbijanjem velike kriminalne grupe koja je vladala Tuzlom i okolnim gradovima u Kantonu.

– Ovo je dosad najsloženija aktivnost koju smo mi provodili s ciljem prikupljanja dokaza. Izvršili smo pretrese na više od 50 lokacija TK-a i tom prilikom je uhapšeno trinaest osoba, dok su dvije osobe lišene slobode ranije i već su u pritvoru. Ovo nije sve, ali jedan broj osoba nije dostupan jer se nalaze izvan naše države, kazao je Korman.

Goran Ramić

Uhapšena kriminalna grupa tereti se za nekoliko krivičnih djela počinjenih na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije. Među krivičnim djelima su organizovani kriminal, te jedno krivično djelo ubistvo, dva pokušaja ubistva, iznuda, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, pripremanje krivičnog djela, pranje novca i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

– Riječ je o dobro organizovanoj grupi većeg broja osoba koje su počele uspostavljati vlast u gradu i imati uticaj na određene osobe, stvarajući osjećaj nesigurnosti. Imamo čak i informacije da je određeni broj osoba iz policije TK-a sarađivao s njima. Kada završimo ovaj dio posla, krenut ćemo i prema tim osobama, ali vidjet ćemo da li kroz krivičnu ili disciplinsku odgovornost, zavisno od prikupljenih informacija o njihovoj umiješanosti, dodao je Korman.

Iako još nisu zvanično objavljena imena uhapšenih, nezvanično, uhapšeni su još Selver Salimović Švrćo, Amer Hajdarević, Ammar Adrović, Adnan Požegić, Elvis Hamzić, Amir Lisičić i Mujo Mandžić.

Direktor policije još nije htio govoriti ni o konkretnim krivičnim djelima za koja se uhapšeni terete, međutim, gotovo je sasvim izvjesno da se krivično djelo ubistvo odnosi na Senada Habibovića Senu koje do danas nije riješeno. Habibović je ubijen u oktobru 2014, a od početka se istraga o ubistvu vezala za već poznate kriminalne grupe u gradu i okolini.

Kabilović je već godinama među glavnim kriminalnim akterima u Tuzli, a u fokus je došao 2014. kada je u sukobu sa kriminalnom grupom Merseda Hadžića (Mirse Švicarca), nakon pokušaja ubistva, teško ranjen. Kabilović je u nekoliko navrata govorio kako je informacije da ga je Švicarac pokušao ubiti dobio od visokopozicioniranih policajaca.