Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravomoćna presuda

Doktor Alija osuđen zbog primanja mita: “2000 maraka zadržao za sebe”

alija sutovic

Od srodnika optuženog je primio određeni iznos novca, te kako nije mogao ishodovati ublažavanje kazne, vratio je jedan dio iznosa, dok je 2.000 KM od primljenog novca zadržao za sebe

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Opštinskog suda kojom je Alija Sutović /62/ iz Tuzle proglašen krivim zbog primanja dara ili drugih oblika koristi i izrekao mu uslovnu presudu od šest mjeseci zatvora.

Presuda neće biti izvršena ukoliko Sutović u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Presudom je Sutoviću izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti vještaka neuropsihijatrije od dvije godine i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2.000 KM, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Sutović je optužen da je u oktobru i novembru 2006. godine, dok je pred Kantonalnim sudom Tuzla vođen krivični postupak protiv optuženog za ubistvo i od njega se kao stalnog sudskog vještaka naredbom suda tražilo da se izjasni o uračunljivosti optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela, od optuženog i njegovih srodnika tražio da mu bude isplaćen određeni novčani iznos da bi nalazom i mišljenjem optuženom pogodovao da dobije manju kaznu.

Od srodnika optuženog primio je određeni iznos, a kako nije mogao uticati na ublažavanje kazne, dio novca je vratio, dok je 2.000 KM od primljenog novca zadržao za sebe.

Presudom Kantonalnog suda Tuzla ovaj krivični predmet je pravosnažno okončan.