Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika potraga: Mladiće nestale u Miljacki traži više od stotinu spasilaca (FOTO)

potraga (10)
Foto: I. Kralj

Dvije osobe su jutros oko 2.30 sati upale u nabujalu Miljacku kod naselja Dolac Malta, potvrđeno je iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Dežurni policajac kazao je da su u potragu uključene sve službe ali da im posao otežava povećan vodostaj rijeke.

U MUP-u KS nam je rečeno da je jedan muškarac jutros oko 2.30 sati upao u nabujalu Miljacku, nakon čega je drugi skočio za njim da ga spasi. Potom im se obojici gubi svaki trag.

U veliku akciju potrage cijelog riječnog korita uključene su brojne policijske, vatrogasne i ekipe Civilne zaštite. U akciju spašavanja uključene su i dvije ekipe Gorske službe spašavanja. Trenutno je na terenu oko stotinu osoba uključenih u potragu.

Prema nezvaničnim informacijama, traga se za Aldin Mulić (28), bratom vlasnika kafića “Argellini”, te konobarom I.F. (24) koji je skočio za njim.

A.M. se također bavi ugostiteljskom i vlasnik jednog kafića na Ilidži.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite su nam potvrdili da se na terenu nalazi oko više desetina ljudi, među kojima su ronioci, timovi s psima tragačima.

Nestale mladiće traže i dronovima, fokus potrage je na slapovima Miljacke gdje bi se tijela mogla zasutaviti.

Pripadnici FUCZ-a spustili su čamce u Miljacku u naselju Halilovići. Čamci su osigurani sa obje strane i vezani za obalu.

Kako je rekla Majda Kovač, portparol FUCZ-a, rejon potrage proširen je do Jošanice, a obaviještene su i ekipe u Visokom da budu u pripavnosti ukoliko se potraga proširi.

– Na terenu su čamci kod RTV doma i Vistafona, a dobili smo čamce i od jednog rafting kluba. Rijeka je izrazito mutna i brza, ali naši spasioci pretražuju područje – kazala je Kovač dodavši da se koriste i dronovi i psi tragači.

Iz GSS stanice Sarajevo obavijestili su svoje kolege u Visokom da pregrade rijeku jer postoji mogućnost da tijela unesrećenih doplutaju Bosnom.

U potragu su uključeni i čamci Rafting kluba “Tudup” iz Konjica, koji su znatno prilagođeniji brzoj vodi.

Iako niko ne želi govoriti o najgorem mogućem ishodu, nezvanično se može čuti da se traga za tijelima mladića koja su mogla završiti u rolnama u rijeci Miljacki.

Naime, od Dolac Malte pa sve do Halilovića ima oko 15-ak takvih rolni.

Spasilački timovi već su raspoređeni koritom Miljacke i u toku je opsežna akcija. Potragu otežavaju kiša i vjetar, ali timovi ulažu napore kako bi pronašli nestale mladiće.

Miljacka predstavlja opasnost i za spasioce jer je nabujala i brza, a na nekim dijelovima duboka i skoro dva metra.

Detalji nestanka mladića: Konobar vidio da Aldin upada u Miljacku, pa skočio za njim