Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elvisu i Besimu Tahiroviću za promet oružja šest i po godina zatvora

Državni sud osudio je Elvisa Tahirovića na tri, a Besima Tahirovića na tri i po godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom iz BiH u Italiju.

Elvis i Besim Tahirović su proglašeni krivim što su od marta do novembra 2016. u cilju pribavljanja koristi učestvovali u posredovanju i prometu oružja ili vojne opreme koje je u četiri navrata preveženo preko graničnog prijelaza Izačić i prodano njima poznatoj osobi u italijanskom gradu Napulju.

U presudi stoji da je Besim Tahirović učestvovao u prevozu preko granice četiri automatske puške i dva pištolja, a oružje je u Napulju prodato po cijeni od 500 do 600 eura po komadu, dok je Elvis Tahirović bio posrednik u nabavljanju oružja u BiH.

Prema presudi, planirali su u Italiju prebaciti još dvije puške sa dva okvira nabavljene na Palama po cijeni od 300 maraka po komadu, ali su ih u tome spriječili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu.

Tahirovići su oslobođeni krivnje da su djela počinili u sastavu organizovane grupe uz obrazloženje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Nenada Šelede da su optuženi djelovali u svojstvu saizvršilaca bez prethodnih instrukcija organizatora grupe iz Italije i bez podjeljenih uloga i zadataka.

Od Besima Tahirovića je oduzeta imovinska korist u iznosu od 1.100 eura koja je pribavljena izvršenjem djela, te dvije puške i okviri sa municijom.

U kraćem obrazloženju presude sudija Šeleda je rekao da Sud cijenio zapisnike iz istrage u kojima su optuženi priznali izvršenje djela.

„Neovlašteni promet oružjem predstavlja opasnost za mir i sigurnost svake države i međunarodne zajednice, a posebno uzimajući u obzir napore BiH za pridruživanje Evropskoj uniji“, dodao je Šeleda.

Istakao je i da je Sud zaključio da je Elvis Tahirović postupao sa direktnim umišljajem kada je odlazio na mjesta za nabavku oružja, dok je Besim Tahirović u više navrata izvozio i prenosio oružje.

Sud je, kako je rekao sudija Šeleda, imao u vidu svrhu kažnjavanja, količinu kriminalne aktivnosti i što je zaprijećena kazna za ova djela od tri godine zatvora.

„Od olakšavajućih okolnosti su cijenjene činjenice što se radi o osobama mlađe životne dobi, korektnog držanja tokom postupka i njihove materijalne situacije, a od otežavajuća okolnost je ta što je Elvis Tahirović osuđivana u dva navrata“, naveo je sudija Šeleda.

Sa Tahirovićima je ranije bio optužen i Saša Denić, ali je on osuđen na godinu zatvora nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.