Parlament BiH usvojio Bosićevu deklaraciju o trasi autoputa Beograd-Sarajevo

BiH

parlament bih (2)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač poslanik Mladen Bosić (SDS).

Ovom deklaracijom predviđeno je da trasa puta ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a ne kako je bilo prvobitno predviđeno, preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta.

Poslanici su, povodom obavljene rasprave o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama, te njihove svrhe po interese BiH i njenih građana, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, usvojili zaključke Kluba poslanika SBB-a i Nezvisnog bloka.

Zaključkom Kluba poslanika SBB-a, Predstavnički dom od Kolegijuma traži da samoinicijativno ili u saradnji sa kolegijumom Doma naroda, obezbijedi prisustvo članova Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, te ministra inostranih poslova na tematskoj sjednici pod nazivom “Spoljnopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tokova na BiH”.

Zaključkom Nezavisnog bloka, Predstavnički dom poziva tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg i članove Savjeta ministara, članove Kolegijuma da dostave informacije o službenim putovanjima u mandatu od 2014. do 2017. godine, odredište i broj dana provedenih na službenom putu i drugo.

U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH predlagača Aleksandre Pandurević iz SDS-a i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predlagača Borislava Bojića iz SDS-a.

Nije prihvaćen godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2016. godinu, ali je primljena k znanju informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2016. godini.

Nije prihvaćena inicijative poslanika SDP-a Denisa Bećirovića, kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u sa prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO, jer su protiv bili poslanici iz Republike Srpske.

Sjednica je okončana davanjem saglasnosti za ratifikovanje više sporazuma i ugovora, među kojima je i Amandman broj jedan na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” (Ugovor o finansiranju) za projekat auto-put Banjaluka-Doboj.

Po okončanju 53. sjednice, počela je 54. sjednica Predstavničkog doma na čiji je dnevni red, odlukom proširenog kolegijuma, uvršten zahtjev Doma naroda za razmatranje, po hitnoj proceduri, modifikovanog seta zakona o akcizama.

Na dnevnom redu ove sjednice je i zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor, a koji je Dom naroda usvojio početkom maja na prijedlog hrvatskih delegata u ovom domu.