Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fuad Pitić osuđen na dvije godine i tri mjeseca

pitic sudjenje2
FOTO: I. Kralj / Fokus.ba

Fuad Pitić jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu, pred sudskim vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Žana Knežević osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zbog izazivanja opšte opasnosti i nanošenja lakih povreda Damiru Hodoviću 1. februara 2017. Hodovića je odmah potom ubodom nožem u grudi usmrtio Pitićev Šura Ismar Halilović.

Presuda je uslijedila nakon što je Pitić sa Tužilaštvom sklopio sporazum i priznao krivicu za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, piše Oslobođenje.

Prema navodima presude, Pitić je za izazivanje opšte opasnosti osuđen na godinu i 10 mjeseci, a za nanošenje lakših povreda sedam mjeseci, te mu je određena jedinstvena kazna od dvije godine i tri mjeseca.

Presudom je određeno da se Pitiću produži pritvor koji može trajati do isteka kazne.

Podsjetimo, krajem marta Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je optužnicu protiv Fuada Pitića, Ismara Halilovića, te Nihada Titorića, koji su uhapšeni nakon što je ubijen Damir Hodović.

FOTO: I. Kralj / Fokus.ba

Halilović i Pitić su se 1. februara na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju našli u ugostiteljskom objektu. Pitić je na ulici ugledao Hodovića sa kojim je odranije imao nesuglasice, te izašao vani, gdje je došlo do sukoba. Kad je Hodović pokušao pobjeći, Pitić je izvadio pištolj te ga pogodio u lijevu potkoljenicu. Čuvši pucanj, Halilović je izašao iz kafića, prišao s leđa Hodoviću, uhvatio ga za jaknu i oborio na tlo, te izvadio nož na preklop, ubo ga u lijevu stranu grudi i ubio ga.

Ista optužnica Titorića tereti da je uzeo pištolj iz kojeg je Pitić pucao u Hodovića te sa namjerom da mu pomogne, stavio u posudu vrele vode, s ciljem da sa njega ukloni otiske prstiju i tragove baruta. Potom je oružje sakrio. Halilović je, ističu iz Tužilaštva, optužen za ubistvo, Pitić za izazivanje opšte opasnosti i nanošenje lake povrede, dok je Titoriću na teret stavljeno pomaganje počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.