Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas zatražio od Španije da prizna Palestinu

Abbas_Felipe_VI_WAFA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je zatražio od Španije da prizna Palestinu, kazavši da bi takav potez ubrzao mirovne napore s Izraelom.

Obraćajući se u ponedjeljak na svečanoj večeri uz svog domaćina, kralja Španije Felipea VI, Abbas se zahvalio španskom parlamentu na preporukama vladi da prizna Palestinu i pozvao je špansku vladu da to i učini, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

– Mi smo ponosni na stav španskog parlamenta koji je preporučio svojoj vladi da prizna državu Palestinu, što je nešto što se nadamo da će se uskoro desiti, zato što je to važno za mirovne napore u našoj regiji i za suživot Palestine i Izraela u sigurnosti, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima, što će donijeti nadu u bolju budućnost za Palestinu i njen narod koji pate zbog historijske nepravde kada su iseljeni iz svoje domovine u nakbi 1948. godine… i okupacije ostatka naše zemlje 1967. godine – kazao je.

On je dodao da Izrael još od okupacije radi na mijenjanju izgleda i identiteta Jerusalema, u potpunosti zanemarujući kršćanska i muslimanska sveta mjesta u tom gradu.

Abbas je rekao da unatoč tome, “mi smo i dalje posvećeni miru na osnovu međunarodnih odluka, mirovne konferencije u Madridu i Arapske mirovne inicijative. Mi također podržavamo napore administracije predsjednika Trumpa na postizanju historijskog mirovnog sporazuma. Mi također naglašavamo važnu ulogu Evropske unije i njenih stavova koji su posvećeni međunarodnom pravu, za koju smo sigurni da će biti nastavljena”.

Predsjednik se zahvalio Španiji na njenoj podršci palestinskom narodu, izrazivši nadu u razvoj palestinsko-španskih odnosa na polju ekonomije, politike, kulture i turizma.

Abbas se ranije susreo sa španskim kraljem i premijerom Marianom Rajoyem.

U službenu posjetu Španiji je stigao u nedjelju.