Profesionalni ubica

Hladnokrvni ubica hodao s “heklerom” i po Sarajevu

der caba

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara

Srbijanska policija identificirala je muškarca koji je 5. januara na Banovom Brdu hladnokrvno ubio Nebojšu Markovića. Riječ je o Subotičaninu Čabi Deru (38), profesionalnom ubici, koji je prije samo osam mjeseci bio u rukama bh. pravosuđa zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sve policijske jedinice u Srbiji su na nogama i pretresaju brojne lokacije u potrazi za Čabom, dok se nadgledaju i svi granični prijelazi u potrazi za osumnjičenim.

Trenutak kad Der puca u Markovića ispred njegove kuće zabilježile su i nadzorne kamere iz doma žrtve. Na snimku se vidi kako se nasred ulice, dok Marković sklapa dječija kolica pored automobila, zaustavio bijeli automobil. Muškarac u bijeloj jakni i s torbom u rukama prišao je Markoviću, izvadio pištolj i upucao ga u glavu i grudi. Nesretni muškarac pao je mrtav, a ubica se vratio na suvozačevo mjesto u vozilo.

U Srbiji se špekulira da je riječ o neraščišćenim računima Markovićevog šurjaka Aleksandra S., inače pripadnika međunarodne bande “Pink Panter”.

Čaba Der je u martu prošle godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšeni u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević su nakon presude prebačeni u zenički zatvor.

– Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH – potvrdio je za Dnevni avaz sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, koji ih je zastupao.

Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Der je već bio u zatvoru zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, a suđenje kretalo ispočetka, u Okružnom sudu u Novom Sadu sredinom aprila 2009. po treći put izrečena je presuda za ubistvo 11. maja 2004. u novosadskom restoranu “Marina” u centru grada. Čaba Der iz Čantavira kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera podstakao na ubistvo, na 11 godina.