Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Određen mu pritvor

Inspektora Zuku prijavio bračni par jer im je postao preskup

zuko

Zuku je prijavio je bračni par Edis i Nerma Bunar, jer im je tražio mnogo novca za informacije iz istrage koja se vodila protiv njih

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor Erminu Zuki (39), inspektoru FUP-a, osumnjičenog za primanje dara ili drugih oblika koristi i odavanje službene tajne. Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega.

Zuko je otkriven da je Edisu Bunaru i drugim optuženim u predmetu Prizma, za novčanu naknadu, odavao povjerljive informacije i minirao istragu svojih kolega. Pored toga, ovaj inspektor za droge sumnjiči se da je odavao informacije i drugim narko grupama uhapšenim u drugim akcijama.

Zuko je najprije kontaktirao dilere, a onda bi im tražio pare da im “sredi” da im policajci ne nađu ništa ili da nađu samo količine za posjed, te im je obećavao da će na taj način dileri moći mirno raditi godinu dana. Potom bi uzimao novac od dilera a sam bi otvorio tanak dosje o nekoj grupi u kojem nije bilo puno informacija.

Ako bi neko od kolega radio predmet mimo Zuke, on bi kolegama, navodno, minirao posao dojavljujući dilerima kada su njegove kolege na terenu. Organi istrage još prikupljaju iskaze kako bi utvrdili koliko je Zuko ukupno uzeo novca od dilera.

Kako je ranije javio Dnevni avaz, Zuku je prijavio je bračni par Edis i Nerma Bunar, jer im je tražio mnogo novca za informacije iz istrage koja se vodila protiv njih.

Zuko je tokom saslušanja priznao da je kontaktirao Bunara i da se sastajao s njim, uglavnom kod “Sarajevo City Centera” i džamije na Otoci, ali je negirao da je uzimao bilo kakav novac.

Pravdao se tokom saslušanja da nema veze s narkogrupom, ali kako otkriva izvor blizak istrazi, dokazi i svjedoci govore suprotno.

Saznaje se da je Zuko debelo naplaćivao svoje usluge, čemu u prilog ide podatak iz istrage da je Bunaru jednom prilikom rekao da je “malo novca to što je dao, jer bi neko za tu informaciju platio 20.000 eura”.