Ko je ovdje lud: Sejfović negirao bijeg iz zatvora u Sarajevu

sejfovic_sudjenje_sudnica_3

Amel Sejfović pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je negirao krivicu za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda Miljacka u Sarajevu.

Isto su učinili i njegovi pomagači Dževad Hazić, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić i Mirza Fazlić.

Pomagač Igor Buzov nije se pojavio, jer se nalazi u Kaznenopopravnom zavodu Zenica na izdržavanju kazne, kao ni Sanjin Borčak, koji je bolestan.

Podsjećamo, Sejfović je 3. septembra prošle godine pobjegao iz KPZ-a Miljacka.

Kako stoji u optužnici, Sejfović je osmislio plan bjekstva, dok su ostali članovi grupe s njim redovno komunicirali i putem telefona u šiframa dogovarali detalje bijega.

Bijeg je isplaniran detaljno, od traženja stana Sejfoviću, do rute kretanja motora i automobila.

Nabavili su automatsku pušku “Kalashnikov”, koja je pronađena prilikom uviđaja u Tušnjićima. Nabavili su pištolj koji je upakovan u paket i pričvršćen konopcem spušten preko otvorene kupole na krovu KPZ-a u teretanu, zatim predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio.

Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Pogledajte kako je Amel Sejfović opljačkao banku u Sarajevu (VIDEO)