upućen helikopter

Lavina na planini Prenj zatrpala dvojicu planinara, jedan poginuo

prenj-cetina

Nakon pokretanja lavine i pada R.Š. zatražena je pomoć i helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se što prije pronašao stradali

U lavini na planini Prenj koja se jutros pokrenula smrtno je stradao Rade Šimić iz Tuzle koji je iskusni planinar i uposlenik Oružanih snaga BiH.

Ovu informaciju potvrdio je Zehrudin Isaković, bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH. Kako se saznaje, pokrenula se lavina koja je jednog od dvojice planinara bacila niz stijenu i zatrpala ga.

“Sa velikom tugom, saznajemo da je naš prijatelj Rade Šimić prilikom pada u stijeni Cetine preminuo. Njegov partner je dobro. Apeluje na što hitniju pomoć”, napisao je Isaković na društvenim mrežama.

Nakon pokretanja lavine i pada R.Š. zatražena je pomoć i helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se što prije pronašao stradali.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je Feni da je Predsjedništvo BiH već odobrilo angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je upućen na mjesto nesreće na planini Prenj, gdje je jutros smrtno stradao jedan planinar.

– Helikopter je u zraku. Međutim, dole je vrlo teško vrijeme, žuti meteolarm. Posada će sve učiniti da priđe na lice mjesta i da se pokuša uraditi šta se može. Ali očito da će trebati malo više pokušaja. To će posada u samom helikopteru procijeniti – naveo je ministar Podžić.

Napomenuo je da je preduzeto sve u vezi dobijanja dozvole za angažiranje helikoptera, međutim, vremenski uslovi na tom području su jako loši i posada helikoptera će procijeniti da li može prići na lice mjesta.

Na terenu su već pripadnici GSS Bosne i Hercegovine, a ostatak spasilačkih ekipa iz više GSS stanica FBiH se kreću prema mjestu uspona sa dodatnom opremom. U pripravnosti su ostali članovi iz svih stanica koji sačinjavanju spasilačke ekipe GSS BiH – saopćeno je iz Gorske službe spašavanja BiH.