Crna hronika

poznat identiet

Ovo je pripadnik Oružanih snaga BiH koji je danas poginuo na Prenju (FOTO)

14/02/2021

Nakon pokretanja lavine i pada Šimića zatražena je pomoć i helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se što prije pronašao stradali

U stravičnoj nesreći na planini Prenj jutros je poginuo Rade Šimić iz Tuzle, pripadnik Oružanih snaga BiH.

Kako je kazao iskusni alpinista i bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH, Zehrudin Isaković, Šimića je zatrpala manja lavina te ga bacila niz stijenu.

Nakon pokretanja lavine i pada Šimića zatražena je pomoć i helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se što prije pronašao stradali.

Inače, stijena Cetina je jedna od najtežih stijena za penjanje.

Šimić je već 6. februara bio na ovoj lokaciji, a danas su pokušali ponovo popeti se. No, za ovog iskusnog planinara bila je kobna lavina koja ga je usmrtila.

Na terenu su već pripadnici GSS Bosne i Hercegovine, a ostatak spasilačkih ekipa iz više GSS stanica FBiH se kreću prema mjestu uspona sa dodatnom opremom. U pripravnosti su ostali članovi iz svih stanica koji sačinjavanju spasilačke ekipe GSS BiH – saopćeno je iz Gorske službe spašavanja BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je Feni da je Predsjedništvo BiH već odobrilo angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je upućen na mjesto nesreće na planini Prenj, gdje je jutros smrtno stradao jedan planinar.

– Helikopter je u zraku. Međutim, dole je vrlo teško vrijeme, žuti meteolarm. Posada će sve učiniti da priđe na lice mjesta i da se pokuša uraditi šta se može. Ali očito da će trebati malo više pokušaja. To će posada u samom helikopteru procijeniti – naveo je ministar Podžić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.