Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lažni poštari koji su varali građane protjerani iz BiH

postar3334

Ministarstvo sigurnosti BiH protjeralo je petoricu državljana Srbije koji su se u Republici Srpskoj lažno predstavljali kao poštari i varali građane prodajući im poštansku sandučad, saznaje “EuroBlic”.

Policijska uprava Banja Luka 11. januara uhapsila je državljane Srbije, Petra Vasića, Darka Bebića, Stevana Milovanovića, Nikolu Lekovića i Bojana Milinkovića, sve iz Valjeva, zbog sumnje da su se lažno predstavljali kao poštari i građanima RS-a prodavali sandučad.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni su predati Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Službi za poslove sa strancima i u međuvremenu su protjerani iz BiH.

Tokom istrage utvrđeno je da su se uhapšeni predstavljali kao poštari i radnici telekoma, pa prodavali poštansku sandučad.

– Građanima su govorili da moraju kupovati sandučad, jer im u protivnom poštari neće dostavljati poštu. Sandučad su prodavali po cijeni od 20 KM, dajući im ovjerene priznanice firme “Fiksna telefonija” d.o.o. Brčko distrikt koja je ugašena još 2016. godine – objasnio je izvor iz istrage.

Nakon hapšenja iz Policijske uprave Banja Luka saopšteno je da se osumnjičeni terete za krivična djela prevare, lažno predstavljanje i falsifikovanje isprava.

– Osumnjičeni su se u vremenskom periodu od 15. decembra 2017. godine do 11. januara ove godine lažno predstavljali kao radnici pošte i telekoma i prodavali poštansku sandučad po cijenama od 20 do 30 maraka. Prilikom kupoprodaje osumnjičeni su oštećenima izdavali račune sa pečatom preduzeća iz Brčko distrikta, a za koje je izvršenim provjerama utvrđeno da više ne posluje i da se ne bavi tom djelatnošću- objasnila je ranije Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Policija je kod osumnjičenih pronašla i zaplijenila 18 poštanskih sandučića, bjanko ovjerene priznanice, kao i druge predmete.

Ukupan broj prevarenih građana kako su naveli iz policije, još uvek se utvrđuje.

Nakon hapšenja osumnjičeni su u potpunosti priznali dela koja su im stavljena na teret.