Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majci četvero djece devet godina zatvora zbog ubistva muža na otpadu

sudnica

Ona je Zahiru nanijela ubodnu ranu, to je tako i drukčije ne može biti, u to nema razumne sumnje”, obrazlagao je jučer sudac Slavko Pavlović, predsjedajući sudskog vijeća Županijskog suda u Mostaru zašto je Arneli Pajević-Lavić (1979.) izrečena nepravomoćna kazna od devet godina zatvora zbog ubojstva svog muža Zahira Lavića (1966.) na otpadu kod Mostara.

Obrana šutnjom

Nakon što je pročitao presudu kojom ju je proglasio krivom za ubojstvo muža, sudac Pavlović je više od pola sata obrazlagao presudu, a optužena je mirno slušala i tek povremeno bi rukama zaklonila lice.

Sudac Pavlović je naveo kako je Sud unio izmjene optužnice i prilagodio činjenični opis te dodao kako su, cijeneći sve dokaze, utvrdili da je ona ubila muža onako kako je to opisano u jučerašnjem izricanju presude.
Objasnio je kako je Sud uzeo u obzir svjedočenje Arneline kćerke, koja je navela kako je spornog dana 25. prosinca 2012. majka rekla njoj i sestri da idu s njom u autu, ne govoreći gdje idu, da putem nisu pričali, te da su se dovezli na otpad na Bišću Polju, gdje je majka s Zahirom otišla razgovarati pored jedne česme, dok su se kćeri igrale s psom kod auta.

“Kćerka je rekla da su tiho razgovarali, tako da ona nije čula o čemu su pričali iako je bila udaljena šest metara dalje, rekla je da je bila leđima okrenuta i da se slučajno okrenula kada je vidjela Zahira kako pada, a majku nad njim”, naveo je sudac te je spomenuo kako je kćerka tada pritrčala ranjenom Zahiru i pokušala mu rukom zaustaviti krvarenje na vratu, a majka ga je polijevala vodom i šamarala.

Arnela je majka četvero djece, od kojih je troje maloljetno

“Tu mogućnost da je Zahir sam sebi nanio te ozljede smo odbacili i kad bi on mogao sebe ubosti, nije mogao baciti taj nož 20-ak metara dalje”, obrazložio je sudac, dodavši kako je Sud bio prisiljen odlučivati o dokazima bez sudjelovanja optužene jer se ona čitavo vrijeme branila šutnjom.

“Ona nije davala smjer svoje obrane, jedino je na prošlom ročištu rekla da ne zna što se dogodilo”, navodio je sudac, dodavši kako je ta izjava upućivala na moguću neuračunljivost optužene, ali je Sud to odbacio.
“To je rekla, ali nije dala nijedan dokaz koji bi upućivao na njezinu neuračunljivost, stoga je Sud zaključio da je ona bila apsolutno uračunljiva osoba”, naveo je Pavlović.

Umišljaj

On je dodao kako je stav Suda da je optužena postupala s umišljajem. “Odlučila je to djelo izvršiti, u tu svrhu je ponijela nož, iznijela ga iz auta i tu namjeru je izvršila tako što ga je ubola u vrat koji je vitalan dio”, naveo je sudac. Također je spomenuo i ranu na Zahirovoj ruci te je dodao kako je logično primijetiti da se Zahir pokušao zaštititi od uboda te spomenuo i kako je optužena prala krv s mjesta zločina i da je lažno navodila jednu policajku nakon zločina.

“Ona je tada nju zvala, govorila joj: ‘Nešto mi se dogodilo s Zahirom, kćerka mi je ostala dolje’”, a dobro je znala što se s Zahirom dogodilo i da joj kćerka nije na otpadu, pojašnjavao je sudac zašto su utvrdili da je optužena postupala s umišljajem.

Spomenuo je i to kako je vlasnik otpada Šuta kasnije optuženu pitao što je bilo, a ona je rekla: “Ubi ga!”

“Ona je na jedan način Šuti priznala što je napravila i on je to prepričao svima ostalima”, rekao je sudac.
Nakon izricanja presude, optužena Pajević-Lavić je izišla iz sudnice, a njezina braniteljica Melča Tule rekla je kako će uložiti žalbu čim dobije pisanu verziju presude. Podsjetimo, tijekom suđenja se spominjalo kako su Arnela Pajević-Lavić i njezin muž Zahir imali financijskih problema te da je to bio uzrok tragedije, a jedna policajka je svjedočila kako je Arnela rekla da je tog dana otišla na otpad kako bi od Zahira tražila novac, a da je nož ponijela kako bi ga zaplašila ako ga ne bi dao. Inače, Arnela je majka četvero djece, od kojih je troje maloljetno, a na sudu se čitavo vrijeme branila šutnjom, osim kad je na prošlom ročištu, na pitanje suca rekla: “Niti sam to htjela, niti sam to počinila. Ne znam što se dogodilo.”

FINANCIJSKI PROBLEMI

Tijekom ranijih ročišta jedna policajka je svjedočila kako su problemi između Arnele i Zahira počeli kada je on dobio otkaz te je navela da je njihovoj obitelji zbilja bilo teško.

– Nekad je sve bilo dobro, on je radio u toj nekoj tvrtki, mislim da je bio stečaj, on je dobio otkaz. Mislim da je počelo loše kada se osjetilo da nemaju. On je radio ako ga netko zovne, a ona sezonski. Jako teško su živjeli, ona je znala tog Šutu, preko nje on je i dobio posao na otpadu, svjedočila je ta policajka. Ona je također rekla da je Zahir znao po dva-tri dana izbivati iz kuće te da je uvijek bilo svađa u kući zbog neimaštine.