Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakić za Fokus.ba: Srbija će odrediti rokove za izručenje Sanjina Sefića

marina-bakic
Marina Bakić

Sanjin Sefić, koji se sumnjiči za ubistvo dvije pješakinje u Sarajevu, jučer je uhapšen u Srbiji. BiH će zatražiti izručenje Sefića, koji je, podsjećamo, vozeći 100 kilometara na sat ulicama Sarajeva u ponedjeljak, prošao kroz crveno svjetlo i usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić.

U razgovoru za Fokus.ba glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić pojasnija je proceduru koju je potrebno ispoštovati za izručenje osoba koje su počinile krivična djela u BiH, a nelaze se na području Srbije, kao što je slučaj sa Sanjinom Sefićem.

“Svaka država u kojoj se zatekne traženo lice obavještava državu koja je raspisala potjernicu da je to lice locirano ili uhapšeno. Sva ova komunikacija odvija se putem Interpola i Interpol odmah obavještava Ministarstvo pravde  države koja je raspisala potjernicu o zahtjevu države koja je uhapsila traženo lice. Odmah po dobijanju zvaničnog obavještenja Ministarstvo pravde BiH će od organa koji potražuju navedeno lice zatražiti da pripremi neophodnu ekstradicionu dokumentaciju”, pojasnila je Bakić.

Dodala je da je na nadležnom tužilaštvu da kompletira dokumentaciju i putem Ministarstva pravde BiH podnese molbu za izručenje.

“Dakle, izručenje će biti zatraženo odmah po dobijanju dokumentacije s tim da  konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Srbije. Same rokove takođe određuje država koja izručuje potraživano lice. Kada jedna država odobri izručenuje drugoj državi, Interpoli dvaju država dogovaraju mjesto i vrijeme preuzimanja potraživanog lica. Rokove ekstradicije određuje država koja provodi izručenje”, zaključila je Bakić.