Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europol

Na listi najtraženijih osoba u EU i dvojica bjegunaca iz Bosne i Hercegovine

bjegunci europol
Foto: Europol
Drmić i Samardžija

Na listi najtraženijih bjegunaca koje traži Europol nalaze se i državljani BiH

Evropska mreža aktivnih timova za traženje bjegunaca (ENFAST) uz podršku Europola pokreće kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Evropskoj uniji 2023.

– Suradnja zemalja EU-a i suradnja s građanima Europske unije ključne su u pokušaju pronalaženja traženih bjegunaca, rekla je Catherine De Bolle, izvršna direktorica Europola.

Na listi najtraženijih bjegunaca koje traži Europol nalaze se i državljani BiH.

Europol tako traga za Mladenom Samardžijom, a potjernicu je raspisala Slovenija, čije državljanstvo također posjeduje. Mladen Samardžija rođen je 1990. godine, a tereti ga se da je kao član međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne grupe iz Crne Gore pod nazivom “kavački klan” preko Sky aplikacije koordinirao rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca te vrbovao nove članove kriminalne skupine. Kriminalnim radnjama sebi je protupravno pribavio veliku imovinsku korist. Samardžija je označen kao opasan.

Hrvatska traži Tomislava Drmića, koji ima dvojno državljanstvo – Hrvatske i BiH. Drmić, koji ima 30 godina, traži se zbog više kaznenih djela i to: zločinačkog udruživanja i činjenja kaznenih djela u okviru zločinačke udruge, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.