Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ogromne količine

Najveće zapljene droge u BiH, neke još nisu rasvijetljene

marihuana kanabis
Ustupljena fotografija

BiH je, prema istraživanjima, targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu

Otkrivene stabljike marihuane – njih 1.152, te dodatnih 13 kilograma ove droge spremne za prodaju, koje su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli na području Mokrog, opština Pale, predstavljaju tek jednu od pozamašnijih zapljena zabilježenih u proteklih desetak godina.

Naime, u tom periodu policijske agencije su u gradovima širom BiH pronalazile ogromne količine droge, a neke od zapljena još nisu rasvijetljene, pišu Nezavisne novine.

Podsjetimo, prije godinu dana su pronađena 124 kilograma kokaina, vrijednog više od deset miliona maraka, među paketima banana u skladištu firme iz Širokog Brijega.

“Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i partnerske institucije i agencije sprovode aktivnosti na otkrivanju osoba povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem oko 120 kilograma kokaina pronađenog u blizini Širokog Brijega”, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Samo nekoliko mjeseci ranije, odnosno u januaru 2023. godine, 52 kilograma kokaina pronađena su u Sarajevu, a plijen je, prema dostupnim informacijama, takođe vrijedan milione maraka.

U rekordne zapljene može se s razlogom svrstati i ona famozna u Doboju, gdje su u avgustu 2022. godine pronađena 73 kilograma kokaina, a vrijednost je takođe milionska.

Jedan od najvećih slučajeva zabilježen je i u jesen 2018. Naime, četvorica muškaraca pala su, zajedno s oko 900 kg skanka, u oktobru te godine u akciji SIPA i policije Istočnog Sarajeva, kada su zaustavljeni u mjestu Krupac, i to s dva kamiona i golfom. Jedan kamion je išao ispred i bio je takozvani čistač, iza se kretao kamion s drogom, a golf je bio na kraju kolone.

Iste godine, ali u julu, ogromna zapljena zabilježena je i u Neumu. U tom gradu je, naime, otkriveno 665 kilograma skanka, a drogu je u 89 vreća prevozila cisterna dubrovačkih tablica.

Jedna od najvećih zapljena droge u proteklih desetak godina zabilježena je i na teritoriji Pelagićeva.

Naime, u akciji pripadnika Policijske uprave Bijeljina, izvedenoj 31. oktobra 2017. godine, na teritoriji Pelagićeva zaplijenjeno je 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram bio spreman za prodaju.

“Aktivnosti koje su vođene na ovom slučaju nisu samo naše, nego smo radili zajedno sa Tuzlanskim kantonom, s Upravom za organizovani i teški kriminalitet, i plod tog zajedničkog rada je ovako velika količina, kolika vjerovatno u BiH barem u zadnjih 10 godina nije nađena”, istakao je tada Žarko Ćosić, tadašnji načelnik Policijske uprave Bijeljina.

Ni to nije sve jer su u julu 2017. godine u Zenici pripadnici SIPA, u zajedničkoj akciji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pronašli i oduzeli oko 82 kilograma heroina, a prema objavljenim saznanjima, taj heroin vrijedan je oko 12 miliona KM.

Jedna od rekordnih zapljena zabilježena je 2013. godine na području Laktaša. Naime, inspektori su u oktobru te godine pronašli skoro tonu marihuane. Prvo je bila zasađena u saksijama te je poslije toga prskana hemikalijama i presađena u zemlju. Plantažu su otkrili banjalučki istražioci poslije dojave jednog mještanina.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije pisale, BiH je prema istraživanjima targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu. Prema izvještajima, mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane su u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.