Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Lideri EU danas o raspodjeli vodećih funkcija

vijece eu
Ilustracija: EU Council

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji nije javno podržao Von der Leyen, rekao je da vjeruje da će odluke o najvišim pozicijama u EU biti donijete vrlo brzo, uključujući ponovni izbor Von der Leyen za predsjednicu EK

Lideri EU danas će se sastati na neformalom sastanku u Briselu na kojem se očekuje da će, nakon izbora za Evropski parlament (EP), razgovarati o raspodjeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

Evropsko vijeće, koji okuplja šefove država i vlada EU, ima centralnu ulogu u utvrđivanju budućih visokih funkcija u EU, odnosno ovo tijelo bira predsjednika Evropskog vijeća, predlaže kandidata za predsjednika Evropske komisije i imenuje visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Ipak, kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, ne očekuje se da će tokom neformalne večere biti donijete ikakve konačne odluke, ne samo zato što se zvanična odluka ne može donijeti na neformalnom sastanku, već i zato što predsjednik Evropskog vijeća mora da se konsultuje sa rukovodstvom Evropskog parlamenta.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji nije javno podržao Von der Leyen, rekao je da vjeruje da će odluke o najvišim pozicijama u EU biti donijete vrlo brzo, uključujući ponovni izbor Von der Leyen za predsjednicu EK.

Sastanku bi trebalo da prisustvuje i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Ukoliko lideri EU na sastanku Evropskog vijeća koji se održava 27. i 28. juna odluče da Von der Leyen daju drugi mandat, poslanici EP bi o njenom izboru mogli da glasaju već 18. jula, tokom prve plenarne sjednice novog saziva EP, a u suprotnom o predsjedniku Komisije glasaće se sredinom septembra.

Lideri EU bi mogli tokom neformalnog sastanka da nastave i razgovore o strateškoj agendi EU, koja se definiše na početku svakog novog institucionalnog ciklusa.