Crna hronika

Nakon odlaska krupnog čovjeka u kožnoj jakni, uhapšen tužilac Begić

12/03/2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu na suđenju tužiocu Idrizu Begiću za primanje nagrade za trgovinu utjecajem Pravobranilaštvo BiH zatražilo je da se isplati 2.400 maraka, novca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su koristili u posebnim istražnim radnjama, kao i troškovi postupka.

Sead Zukanović, pomoćnik pravobranioca BiH, kazao je da se od Begića traži da isplati iznos od 2.400 (1.200 eura) maraka sa zakonski uređenom zateznom kamatom, piše detektor.ba.

Prema optužnici, Begić je kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. godine, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura od jednog optuženika za šumsku krađu, nakon što se uvjerio da mu prijeti kazna zatvora.

Budući da euri nisu zvanična valuta u BiH, braniteljica optuženog Sabina Hota-Ćatović je pitala pomoćnika pravobranioca u BiH je li mu poznato da li je korišten krivotvoreni novac SIPA-e. Zukanović je rekao da mu to nije poznato, a tužiteljica Nevena Alićehajić je izjavila da su to pitanja za SIPA-u.

Portir u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, Admir Mašić je kazao da je taj dan kada je Begić uhapšen u posjetu mu došao “krupan čovjek, u crnoj, kožnoj jakni”.

“Došao je bez poziva. Kod tužioca je bio oko pola sata. Nakon što je otišao, došli su pripadnici SIPA-e i uhapsili tužioca”, rekao je Mašić, istaknuvši da je 80 posto siguran da SIPA nije bila prije toga u zgradi.

Mašić je dodao da je njemu tužilac Begić puno pomogao, kao i brojnim drugim ljudima.

Adelaide Omanović, upisničar u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, kazala je da se sjeća posjetioca kod tužioca Begića jer ga je vidjela kada mu je odnijela predmet. “Vidjela sam krupnog čovjeka koji je sjedio meni okrenut leđima. Ostavila sam predmet i izišla iz prostorije. Nisam čula o čemu se razgovarali”, rekla je Omanović.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. april.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.