Iznijeli ga iz sudnice: Nezir Kamenica na ročištu nije znao gdje se nalazi

592d6df6-5e30-438d-a0b4-0bfe0a0a0a80-nezir-kamenica-700×402

Početak suđenja Neziru Kamenici (21), mladiću koji je u maju ove godine u selu Bogoušići kod Goražda sjekirama ubio svoju majku, Zehru Kavazović, očuha Ifeta i nanu Šemsu Džabija, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu odgođen kako bi se timskim vještačenjem utvrdilo da li je on sposoban pratiti suđenje.

Kamenica kojeg su stražari uveli u sudnicu, činio se nezainetresovan za sve. Kada je predsjedavajuća vijeća, sutkinja Rozita Šimić pokušala od Kamenice dobiti odgovor da li pristaje da ga fotoreporteri slikaju, on je samo šutio. Potom je branilac optuženog-advokat Ferid Abaz rekao da su sudski stražari, prilikom privođenja, s Kamenicom imali problema te da su ga umivali u toaletu, te ustvrdio da je optuženi u takvom stanju da ne može pratiti suđenje, piše Oslobođenje.

“Bio sam u posjeti kod njega u KPZ Busovača 10. oktobra i tamo se uvjerio da nije dobio adekvatan medicinski tretman, a Šimunović, koji je tamo šef, rekao je da će to sutra biti urađeno”, rekao je advokat, dodajući da nije upoznat da li je Nezir dobio potreban medicinski tretman.

Sutkinja Šimić odgovorila je da su optuženog pregledali psihijatar, neuropsihijatar, oftamolog i još nekoliko ljekara, te su utvrdili da je Kamenica asocijalna osoba, koja neće da priča ako mu se to ne sviđa, te da su usporeni njegovi pokreti, govor i proces razmišljanja.

Kazala je da se radi o najlakšem psihičkom poremećaju, te dodala da se ljekari zaista i nisu izjasnili o spremnosti optuženog da prati suđenje.

Kad je advokat pokušao stupiti s Nezirom u kontakt, optuženi je pitao “gdje je”, te “gdje je njegov advokat”.

Potom su svi prisutni, osim dvojice Nezirove braće, koji su prisustvovali ovom ročištu, udaljeni iz sudnice. Nakon prekida ročišta pozvana je ekipa Hitne pomoći kako bi se pobrinuli za Kamenicu, koji nije mogao izaći iz Suda na svojim nogama.