Određena mjera pritvora Kurtoviću i Nargaliću zbog organiziranog kriminala

kantonalno tuzilastvo sarajevo

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje, kojim je Samiru Kurtoviću i Omeru Nargaliću određena mjera pritvora zbog počinjenog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima navođenje na prostituciju i pranje novca, te u vezi s krivičnim djelom iz člana 52. ZONDINOM-a (zakona o držanju i nabavci naoružanja).

Osumnjičenim pritvor je određen zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju na bojazan da će uticajem na svjedoke i uništavanjem dokaza ometati krivični postupak, te zbog opasnosti da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do narušavanja javnog reda, a prema osumnjičenom Samiru Kurtoviću i iz razloga postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti, odnosno dovršiti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalni sud odbio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje mjere pritvora osumnjičenim Kurtoviću i Nargaliću po osnovu opasnosti da će se sakriti ili da će pobjeći, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.