sud bih

Određen jednomjesečni pritvor članu Elezove grupe Nedeljku Lizdeku

lizdek

Pritvor prema tom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 18. juna ove godine ili do nove odluke Suda

Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Nedeljku Lizdeku, donio rješenje kojim je u odnosu na osumnjičenog Nedeljka Lizdeka određena mjera pritvora.

Pritvor prema tom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 18. juna ove godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Nedeljko Lizdek osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima teško ubistvo iz člana 125. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS) i dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZ RS, a sve u vezi sa članom 7. stav 2. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo da je Tužilaštvo BiH zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora Lizdeku koji je uhapšen zbog sumnje da je kao član kriminalne grupe Darka Eleza učestvovao u više teških krivičnih djela. U MUP-u Republike Srpske je potvrđeno da je Lizdek osumnjičen da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa ubistvom Siniše Miličevića Tigra koji je 31. maja 2018. ubijen u sačekuši na Dobrinji.

Na teret mu se stavlja i organizovani kriminal u vezi s planiranjem likvidacija Zlatana Ćuka i Miloša Božovića iz Bijeljine. Za ista djela osumnjičen je i Darko Elez, koji se odlukom Suda BiH nalazi u pritvoru.Lizdekov branilac, advokat Aldin Lejlić kazao je da je njegov klijent tokom saslušanja negirao umiješanost u navedena krivična djela.