Crna hronika

brčko

Okončan dokazni postupak u slučaju Zejćirović

16/08/2021

Za svirepo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme izvršenja kaznenih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH okončan je dokazni postupak na suđenju Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića.

Završnu riječ u ovom slučaju Tužilaštvo Brčko distrikta BiH iznijet će 27. avgusta, a odbrana tri dana kasnije. Na prijedlog Tužiteljstva, sud je optuženima ponovo produžio pritvor za dva mjeseca, koji je po ranijem rješenju trajao do 18. jula, priopćili su iz Tužiteljstva Brčko Distrikta.

Podsjetimo, 8. maja 2020. godine Tužiteljstvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Tokom šestomjesečne istrage, Tužiteljstvo je prikupilo, a zatim uz optužnicu sudu dostavilo blizu tri stotine dokaza, čije je izvođenje okončano još u novembru prošle godine.

Od tada su pred Osnovnim sudom izvođeni dokazi odbrane, a dokazni postupak završen je na posljednjem ročištu za glavni pretres održanom 30. jula ove godine, nakon čega je u ovom predmetu zakazano iznošenje završnih riječi.

Od početka postupka optuženi se nalaze pritvoru, koji im je određen odmah po hapšenjima, imajući u vidu kaznena djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice.

Optuženima se, prema Kaznenom zakonu Distrikta, sudi za kazneno djelo otmice počinjeno u sastavu grupe, propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, te za kazneno djelo ubistva na svirep način.

Za svirepo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme izvršenja kaznenih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.