Brčko

Optuženi za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića izjasnili se da nisu krivi

Ejdin Zejćirović
Edin Zejcirovic
Edin Zejćirović

Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se

Optuženi Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović izjasnili su se pred Osnovnim sudom Distrikta da nisu krivi po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja ih tereti da su 17. novembra prošle godine u tom gradu oteli, a potom na svirep način lišili života Edina Zejćirovića.

Nakon ove faze, postupak po optužnici će se nastavit glavnim pretresom i izvođenjem dokaza koje je Tužilaštvo protiv njih prikupilo u istrazi, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Halilović, Šabanović, Hukić i Djedović su optuženi da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18,30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli, a potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića.

Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade maraka. Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, sumnja se da su oštećenog izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu, navodi se u optužnici.

Oni se terete da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovnim bacanjem u rijeku. Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se, zaključuje se u optužnici.

Kazna dugotrajnog zatvora u ovom slučaju može se izreći svakom od optuženih, osim drugooptuženog Šabanovića, jer u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života. Njemu se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina, stoji u saopćenju.