Osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Sud BiH osudio je Milenka Krsmanovića na tri godine zatvora zbog ometanja rada pravosuđa.

On je proglašen krivim za podstrekivanje na ubistvo advokata Muhidina Kape, koji je svjedok u postupku protiv Krsmanovića za ratni zločin.

Sud je utvrdio da je Krsmanović stupio u kontakt s Daliborom Vaskovićem nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za ratni zločin. Kako se navodi u prvostepenoj presudi, Krsmanović i Vasković su se 2015. godine sastali dva puta s ciljem dogovora o Kapinom ubistvu.

Dodaje se da je Vasković optuženom lažno obećao pomoć, a optuženi njemu putničko vozilo ili 50.000 KM za otmicu ili insceniranje saobraćajne nesreće.

Krsmanović je oslobođen optužbe da je dogovorao Kapino ubistvo na Trebeviću.

Sudija Izo Tankić je kazao da je presuda donijeta na osnovu iskaza Vaskovića i posebnih istražnih radnji.

Od olakšavajućih okolnosti Sud je uzeo u obzir da Krsmanović ranije nije osuđivan i da se korektno ponašao tokom postupka, kao i stav oštećenog prema optuženom.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Predmet protiv Krsmanovića za ratni zločin ustupljen je Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, koji je u septembru ove godine Krsmanovića oslobodio optužbi da je tukao i opljačkao Kapu na području Sokoca u julu 1992. godine. Na ovu presudu je također dozvoljena žalba, prenosi Birn.