Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubuški

Osuđeni švercer cigareta ubijen u sačekuši u blizini rodne kuće

ubistvo

Izvori bliski istrazi tvrde da je riječ o ubistvu iz zasjede odnosno klasičnoj sačekuši nedaleko od Brkićeve rodne kuće

Toni Brkić (47) iz Vojnića, kod Ljubuškog, koji je prije nekoliko godina pravosnažno osuđen zbog šverca cigareta, ubijen je u šumi u zaseoku Vodice, a njegovo tijelo pronađeno je u lokvi krvi, pišu Nezavisne.

Objavljeno je to juče nezvanično, s tim što iz policije nisu potvrdili ove navode, već su, uz navođenje inicijala žrtve, saopštili da je u ponedjeljak naveče, u 23.38, Policijska uprava Ljubuški zaprimila prijavu da u šumi, u blizini vozila mercedes, leži muškarac s vidljivim tragovima krvi.

“Na mjesto događaja odmah su izišli policajci PU Ljubuški i radnici Hitne pomoći Doma zdravlja iz ovog mjesta. Dežurna ljekarka Doma zdravlja Ljubuški konstatovala je smrt muškarca, a policajci su utvrdili da se radi o T.B. (47) iz Vojnića te da je ubijen hicem iz oružja”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Toni Brkić rodom je iz zaseoka Vodice u Vojniću, a komšijama i prijateljima poznatiji je pod nadimkom Tonćo.

Izvori bliski istrazi tvrde da je riječ o ubistvu iz zasjede odnosno klasičnoj sačekuši nedaleko od Brkićeve rodne kuće. U kuću svojih roditelja Brkić je, prema riječima mještana, dolazio povremeno, pošto već godinama s porodicom živi u Zagrebu.

Pretpostavlja se da je na njega pucano dok je vozio automobil te da je ranjen, a potom izašao iz vozila kako bi zatražio pomoć, pao na zemlju te izdahnuo.

“Ubica ili ubice su, po svemu sudeći, dobro poznavale njegovo kretanje, ali i teren gdje su ga sačekale. Riječ je o putu koji nije prometan. Tu se najčešće voze mještani, a u samom zaseoku Vodice je svega nekoliko kuća”, otkrivaju izvori bliski istrazi.

Iz policije su zvanično saopštili da je o svemu obaviješten dežurni kantolani tužilac. Uslijedio je uviđaj.

Inače, mediji tvrde da je Brkić krajem 2007. godine izbjegao hapšenje u akciji policije i USKOK-a protiv grupe krijumčara cigareta. Kako se dodaje, u pitanju je policijska akcija “Walter” u kojoj je policija prijavila 29 osoba za šverc.

Ta grupa je, dodaje se, od aprila 2007. godine u Hrvatsku i zemlje Evropske unije prokrijumčarila više od 1,5 miliona kutija cigareta, procijenjenih na 42 miliona kuna (oko 11 miliona maraka). Dodaje se da su cigarete krijumčarene iz Srbije i BiH u Hrvatsku te dalje u zapadnoevropske zemlje.

Prema medijskim napisima, Brkić je zbog krijumčarenja cigareta bio pravosnažno osuđen u sudu u Ljubuškom na tri mjeseca zatvora, a kazna mu je zamijenjena novčanom kaznom od 9.000 KM.