Osnovni sud Brčko

Otvoren glavni pretres za svirepo ubistvo Edina Zejćirovića

Ejdin Zejćirović
Edin Zejcirovic
Edin Zejćirović

Istovremeno, održano je i ročište po prijedlogu Tužilaštva da se optuženima produži pritvor, o čemu će Sud naknadno donijeti odluku

U Osnovnom sudu u Brčkom danas je otvoren glavni pretres za ubistvo Edina Zejćirovića, za koje su optuženi Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović, saopšteno je iz Tužilaštva distrikta.

U prisustvu tužioca, optuženih i njihovih branilaca, pročitana je optužnica i izneseno uvodno izlaganje optužbe, te je saslušanjem, u svojstvu svjedoka, članova porodice ubijenog i puštanjem video-snimka ubistva, započet dokazni postupak pred Sudom.

Istovremeno, održano je i ročište po prijedlogu Tužilaštva da se optuženima produži pritvor, o čemu će Sud naknadno donijeti odluku.

Tokom daljeg postupka Tužilaštvo će nastaviti sa izvođenjem dokaza na kojima zasniva optužbe protiv četvorice optuženih za ubistvo, izvršeno na svirep način i otmice, počinjene u sastavu grupe.

Nakon intenzivne i sveobuhvatne istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića za krivična djela ubistvo /iz člana 163, stav dva, tačka jedan Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH/ i otmica /iz člana 177, stav dva Krivičnog zakona/ i dostavilo je Osnovnom sudu na dalje nadležno postupanje.

Tužilašvo ih ovom optužnicom tereti da su 17. novembra 2019. godine, između 18.30 i 22.00 časa, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli i potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića.

Nastavak suđenja planiran je 30. jula, 27. avgusta i 15. septembra, navedeno je u saopštenju.