Crna hronika

tužilaštvo bih

Pokušao u BiH prokrijumčariti cigarete vrijedne više od milion KM

14/05/2021
FOTO: Ilustracija

Optuženi Kalač Mevljudin (1977.) iz Crne Gore, tereti se da je u teretnom motornom vozilu iz Crne Gore u BiH prokrijumčario veliku količinu cigareta namijenjenih ilegalnom duhanskom tržištu

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv državljanina Crne Gore Mevljudina Kalača, rođenog 1977. godine u Rožaju, a koji se nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, 20. februara 2021. godine, upravljajući teretnim motornim vozilom, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, prokrijumčario veliku količinu cigareta, koja nije zavedena u carinskoj dokumentaciji, prevozeći ih skrivene u kamionu, koji je prevozio sekundarne papirne sirovine iz pravca Crne Gore, ka krajnjem odredištu u Hrvatskoj.

Nakon ulaska u BiH, ovlaštene službene osobe Uprave za neiravno oporezivanje (UINO) BiH, kamion su pod pratnjom sprovele na carinski terminal u Sarajevu, gdje je uporabom specijalističke opreme za skeniranje i preglede tereta, otkrivena količina od 292.499 kutija cigareta, procijenje tržišne vrijednosti od 1.149.872,07 KM.

Cigarete su zaplijenjene i oduzete, a optuženi je lišen slobode i od tada se nalazi u pritvoru.

Ova zaplijena, jedna je od najvećih zaplijena krijumčarenih cigareta u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se tereti da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu veće vrijednosti, te time počinio kazneno djelo-krijumčarenje iz članka 214. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.