Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup zdk

Policija pronašla i uhapsila bjegunca iz zeničkog KPZ-a

Navedena osoba se također sumnjičila da je 4. decembra 2020. u 21.30 sati, u mjestu Donja Golubinja, izvršila razbojništvo uz prijetnju pištoljem nad radnikom BP “Hifa petrol” i otuđila određen iznos novca

Policijski službenici Policijske stanice Žepče, poduzimajući intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela (razbojništva, teške krađe i krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga) koja su počinjena u proteklom periodu na području te općine, došli su do određenih saznanja i podataka da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelima mogu dovesti dvije osobe sa područja Maglaja.

Za osobom A.A., rođenim 1992., iz Maglaja, Općinski sud u Zavidovićima je raspisao centralnu potragu zbog nevraćanja u zatvorsku ustanovu, odnosno zloupotrebe vanzavodskog dopusta. U skladu sa raspisanom potragom, intenzivno se tragalo za navedenom osobom, te su paralelno sa tim poduzimane i aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnih djela za koja se sumnjičila navedena osoba, kao i H.A., iz Maglaja.

Jedno od tih djela je i krivično djelo teška krađa, izvršene 18. novembra 2020. u ranim jutarnjim satima u Žepču, kada je otuđeno vozilo “ford focus”, registarskih oznaka J45-A-265.

Dana 29. novembra 2020. oko 22 sata policijska patrola Policijske stanice Žepče je uočila vozilo “audi” kojim je upravljao A,A., koji se oglušilo na naredbe policije i dao u bijeg, a tokom policijske potjere navedena osoba je u mjestu Čusto Brdo izašla iz vozila i udaljila se. Uviđajnim radnjama, kao i pretresom vozila izvršenim na osnovu naredbe Općinskog suda u Žepču, pronađeni su određeni predmeti koji najvjerovatnije potiču iz krivičnih djela.

Navedena osoba se također sumnjičila da je 4. decembra 2020. u 21.30 sati, u mjestu Donja Golubinja, izvršila razbojništvo uz prijetnju pištoljem nad radnikom BP “Hifa petrol” i otuđila određen iznos novca.

Prikupljajući operativna saznanja na terenu, došlo se do informacije da su se dvije nepoznate osobe nastanile u jednoj kući u mjestu Donja Golubinja, te da postoji mogućnost da se radi o osobama koje se potražuju i koje se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Odmah su formirani policijski timovi koji su dolaskom na spornu lokaciju blokirali područje, te izvršenim obilaskom uočili kretanje u kući, koja je bila zaključana. O svemu je upoznat i vlasnik kuće, a budući da su se osobe u objektu oglušile na više puta jasno izdate naredbe policijskih službenika da mirno napuste objekat, angažovan je tim Specijalne policijske jedinice koji je upao u objekat i dvije osobe stavio pod kontrolu.

Izvršenim provjerama povrđeno je da se radi o A.A. za kojim se intenzivno tragalo i sa kojim se u objektu nalazila M.Dž., rođena 1996., iz Maglaja. Obje osobe su lišene slobode i privedene u službene prostorije Policijske stanice Žepče, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada.

Postupajući u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Zenici, policijski timovi su izvršili pretres kuće koju je koristio A.A., kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti odjevni predmeti i mobilni telefon koji će biti predmet daljnjih provjera i postupanja policijskih službenika na dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

Nakon izvršene kriminalističke obrade A.A. je predat na nadležnost službenicima Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica, a protiv M.Dž. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo “pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” iz Krivičnog zakon Federacije BiH.

– Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo građanima koji su pružili značajnu pomoć policijskim službenicima i time doprinjeli uspješnom rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela, kao i lociranju i lišenju slobode osoba za kojim je policija intenzivno tragala. Zahvaljujući kvalitetnim informacijama građana, istog dana, u mjestu Begov Han, pronađeno je putničko motorno vozilo koje je otuđeno na području Žepča – saopćeno je iz Uprave policije MUP-a ZDK.