Prekinut lanac šverca duhana iz BiH u Hrvatsku

duhan sverc
FOTO: Ilustracija

U operativnoj akciji “Tekija” koju su zajednički proveli hrvatska policija i carina, te MUP Republike Srpske zaplijenjeno je oko dvije tone duhana i razbijen je krijumčarski lanac u kojem je učestvovalo više hrvatskih i bosanskohercegovačkih državljana, izvijestila je policija.

[pull_quote_right]Tržišna vrijednost duhana oduzetog u više akcija, procjenjuje se na 400.000 kuna (oko 50.000 eura)[/pull_quote_right]

Za vršetkom kriminalističkog istraživanja, zbog nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora krivične prijave su podnesene protiv 12 osoba iz Hrvatske, dok MUP Republike Srpske precesuira bh. državljane.

Kako je obrazložio voditelj Odsjeka organiziranog kriminaliteta sisačko-moslavačke policije Edin Ciriković utvrđeno je da su šverceri u razdoblju od avgusta 2014. do aprila ove godine duhan prebacivali u vrećama, čamcina preko Une ili ga prenosili preko suhe granice kod Topuskog iz BiH u Hrvatsku.

Duhan bi potom preprodavali kupcima na području Siska, Petrinje i Zagreba. Tržišna vrijednost duhana oduzetog u više akcija, procjenjuje se na 400.000 kuna (oko 50.000 eura), čime je državni proračun Hrvatske oštećen za oko milion kuna neplaćene trošarine.

Ciriković je kazao da je za jednu cigaretu potrebno oko gram duhana, što znači da se samo oduzetim duhanom moglo proizvesti dva miliona cigareta.